Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Η Εορτή του Αγίου Ιουστίνου στην Ι.Μ. Κερκύρας




Τελέστηκε  το πρωί της Τετάρτης 1 Ιουνίου 2016  ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, επί τη εορτή του Αγίου Ιουστίνου, Φιλοσόφου και Μάρτυρος.

Επίσης άγει τα ονομαστήριά του ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων και Προϊστάμενος του Ιερού Προσκυνήματος Αρχ.  Ιουστίνος Κωνσταντάς.

 Το θείο λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο οποίος αναφέρθηκε στον Άγιο Ιουστίνο. Ενός Αγίου της πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας, του 2ου μετά Χριστόν αιώνα, ενός Αγίου που μέσα από τη ζωή του καταθέτει τη μαρτυρία του τί σήμαινε Εκκλησία εκείνα τα χρόνια. Είναι ο πρώτος Άγιος που μας μιλά για τη Θεία Λειτουργία και έδωσε τη ζωή του για την Πίστη του προς το Χριστό. Η Εκκλησία τον ονόμασε Φιλόσοφο και Μάρτυρα. Απάντησε σε όλα τα ερωτήματα της ανθρώπινης Φιλοσοφίας. Οι Φιλόσοφοι της κάθε εποχής καλούνται να απαντήσουν στα ερωτήματα : α) πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος, β) τί είναι ο άνθρωπος και γ) ποιός είμαι εγώ. Ο Άγιος Ιουστίνος δίνει απαντήσεις και στα τρία ανωτέρω ερωτήματα, με τη ζωή και το έργο του. Ο κόσμος μας έχει Δημιουργό το Θεό. Δεν είναι ένας κόσμος ο οποίος υπάρχει στην τύχη, δεν είναι το “πώς” που μας ενδιαφέρει τόσο, όσο το “ποιός”. Ο άνθρωπος δεν είναι αυθύπαρκτος, ούτε αυτάρκης, ούτε μόνο ψυχή, αλλά υπάρχει μόνο μέσα από τη σχέση του με το Χριστό και μάλιστα ο Χριστός έρχεται και γίνεται άνθρωπος. Ο Άγιος  Ιουστίνος λέει ότι ο άνθρωπος υπάρχει για να συναντήσει το Θεό και η ζωή του σ’αυτόν τον κόσμο δεν είναι μόνο για να σώσει την ψυχή του, αλλά για να σωθεί ολόκληρος και ακέραιος.Υπάρχει γι’αυτό ο δρόμος της άσκησης και του πνευματικού αγώνα, ο δρόμος της Ευχαριστίας στη Θεία Λειτουργία και ο δρόμος του Μαρτυρίου.

Κλείνοντας ο π. Θεμιστοκλής ανέφερε ότι σήμερα οι Χριστιανοί χρειάζεται να έχουμε την Απολογητική  “τάση’’, δηλαδή να δίνουμε Μαρτυρία περί της εν ημίν ελπίδος, η οποία και χτίζεται με τη σχέση εμπιστοσύνης μας με τον Αναστάντα Χριστό.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης, Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε τον Αγίασμό για την αρχή του  μήνα. Στο λόγο του αναφέρθηκε σε έναν νεοφανέντα Άγιο που επίσης εορτάζει, τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς, ο οποίος καταξιώθηκε από τον Κύριό μας να βιώνει τη ζωή της Αναστάσεως, από αυτόν ακόμη τον κόσμο,  μέσα  σε ένα περιβάλλον αθεϊας.

Ακόμη ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιουστίνο, να συνεχίσει να ζει κατά Χριστόν και να οδηγεί το λαό του Θεού στη σωτηρία, με το παράδειγμα του βίου του.

Τέλος ο π. Ιουστίνος φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε τον Πνευματικό του Πατέρα κ. Νεκτάριο, για την αγάπη του όλα αυτά τα χρόνια, για την πνευματική του καθοδήγηση - καθώς εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Ξενιάς -   και διότι μέσω εκείνου γνώρισε το Χριστό.

Επιπλέον ο π. Ιουστίνος ευχαρίστησε και τους υπόλοιπους πατέρες της Τοπικής Εκκλησίας, καθώς και τους πιστούς, για την αγάπη και εκτίμησή  τους  προς το πρόσωπό του, ζητώντας τους να προσεύχονται για εκείνον στον Τριαδικό Θεό, δια πρεσβειών του Αγίου Σπυρίδωνος.
 



 
 








 
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου