Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Μνημόσυνο για τον Ιωάννη Καποδίστρια




Το πρωί της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου 2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος  τέλεσε το μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής του πρώτου Κυβερνήτου της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια, στην Ιερά Μονή Υ.Θ. Πλατυτέρας, όπου βρίσκεται ο τάφος του, επί τη συμπληρώσει 186 ετών από τη δολοφονία του (27 Σεπτεμβρίου 1831). Το μνημόσυνο πλαισίωσε το Εκκλησιαστικό Τμήμα της Χορωδίας Κέρκυρας, υπό τη διεύθυνση του κ. Μιχάλη Καποδίστρια.  Παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Κέρκυρας κ. Γεώργιος Καρύδης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Κώστας Γκούσης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και μαθητές σχολείων της πόλης της Κέρκυρας, με τους συνοδούς καθηγητές τους.

Ακολουθεί ο λόγος του Σεβασμιωτάτου :

 Θυμόμαστε σήμερα ένα γεγονός το οποίο σημάδεψε την ιστορία της Πατρίδας μας. Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια δεν σηματοδότησε απλώς το τέλος μιας διακυβερνήσεως σε δύσκολους καιρούς που είχαν να κάνουν με την οργάνωση του κράτους μετά την Επανάσταση του 1821. Άλλαξε το πολίτευμα. Άλλαξε την σχέση μας με τις ξένες δυνάμεις, καθότι διεφάνη ότι δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε με κριτήριο την συνεργασία μαζί τους με αμοιβαιότητα ως προς τα συμφέροντα, αλλά αυτές οι δυνάμεις θα ρύθμιζαν την εσωτερική πολιτική ζωή και επομένως τον προσανατολισμό του κράτους και της κοινωνίας, όχι με κριτήριο την Ελλάδα ελεύθερη μέσα στην Ευρώπη, αλλά την Ελλάδα ελεγχόμενη απόλυτα από την Ευρώπη.

Αναρωτιόμαστε όλοι τι θα είχε συμβεί αν ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε αφεθεί να ολοκληρώσει το έργο οικοδομήσεως ενός κράτους, το οποίο δεν θα ήταν στηριγμένο μόνο στον δυτικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας, αλλά θα ξεκινούσε από την εθνική μας παράδοση, ταυτότητα και ιδιαιτερότητα.

Η ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις. Ωστόσο, έχουμε την βεβαιότητα ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας, εκτός από τα προσωπικά του χαρίσματα, την πολιτική και διπλωματική του πείρα, την βαθιά του πίστη στον Χριστό και την Ορθοδοξία, αλλά και τον οραματισμό του, θα οδηγούσε τα βήματα της Πατρίδος μας διαφορετικά.

Γι’ αυτό το λόγο η τοπική μας Εκκλησία, σε συνεργασία με το Κέντρο Ουνέσκο Ιονίου, αλλά και τους άλλους φορείς του τόπου μας εξακολουθεί να δείχνει το πρόσωπο του πρώτου Κυβερνήτη της Πατρίδος μας ως δρόμο και τρόπο για το σήμερα και το αύριο .

Υπενθυμίζει κυρίως στα νέα παιδιά τα οποία αύριο θα πάρουν στα χέρια τους την τύχη της Πατρίδος μας, ότι οι Έλληνες μπορούμε να είμαστε Ευρωπαίοι όχι όμως «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», αλλά με επίγνωση της ταυτότητός μας. Δηλαδή με πίστη στον Θεό και στην ελευθερία, με αγάπη για τον άνθρωπο, με περηφάνια για την ιστορία μας, με ευγνωμοσύνη για τους προγόνους μας, όχι υποταγμένοι στη λησμονιά για το παρελθόν μας και την ίδια στιγμή έτοιμοι να δείξουμε στον «πολιτισμένο κόσμο» ότι χωρίς Θεό, χωρίς παράδοση, χωρίς ανθρωπιά αλλά και χωρίς ελεύθερο πνεύμα, όσα χρήματα και αν έχουμε ή αποκτήσουμε, η ζωή μας και η κοινωνία μας δεν θα μπορέσουν ποτέ να πατήσουν αληθινά στα πόδια τους. Γιατί μόνο οι ελεύθεροι άνθρωποι, ακόμη κι αν χάνουν, μπορούν να έχουν νόημα στη ζωή τους.

Ας τιμήσουμε λοιπόν σήμερα όλοι μας την μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια και ας διδαχθούμε από την ζωή του, την αυταπάρνησή του, την θυσία του ότι είναι μοναδική ευλογία να είμαστε Έλληνες, χριστιανοί και ελεύθεροι!”.

Ακολούθως τον λόγο πήραν ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Καρύδης, ο κ. Κωνσταντίνος             Βέργος, διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ και  ο κ. Γεώργιος Σκλαβούνος Ιστορικός-Ερευνητής.

Τέλος εψάλη από το Μητροπολίτη Κερκύρας Τρισάγιο στον τάφο του Κυβερνήτου.
 









 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου