Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Ο Μητροπολίτης μας στην Τήνο




Κατόπιν προσκλήσεως του επιχώριου Μητροπολίτου Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου του Β’, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος προεξήρχε το πρωί της Τετάρτης 15 Αυγούστου 2018 στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Ευαγγελίστριας της Τήνου, όπου και κήρυξε τον θείο λόγο. Το εσπέρας της προηγουμένης 14 Αυγούστου, ο κ. Νεκτάριος συμμετείχε στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό στην Παναγία της Τήνου.

Στον λόγο του ο Μητροπολίτης Κερκύρας αφού ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον κ. Δωρόθεο τον Β’, για την τιμητική και ευγενική πρόσκλησή του, εξήρε το πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, χαρακτηρίζοντας ολάκερο τον βίο Της ως ακατανόητο θαύμα. Η σύλληψη της Αγίας Άννης, της μητρός της Θεοτόκου,  σε βαθύ γήρας υπήρξε ένα ανερμήνευτο θαύμα. Ο Ευαγγελισμός της Παναγίας μας και η σύλληψη του Υιού και Λόγου του Θεού, άνευ πείρας ανδρός δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά, από τον πεπερασμένο ανθρώπινο νου. Παρόλα αυτά η ταπεινή Κόρη της Ναζαρέτ ποτέ δεν κόμπασε, ούτε υπερηφανεύτηκε, αλλά αντιθέτως έδιδε καθημερινά τον πνευματικό Της αγώνα, ως δούλη του Κυρίου. Ακόμη και η μετάστασις εις τους ουρανούς της Κυρίας Θεοτόκου, μετά την κοίμησή Της, αποτελεί ένα ακατανόητο θαύμα. Η φθορά δεν μπόρεσε να αγγίξει  Εκείνην που έγινε κατοικητήριο του Δημιουργού του σύμπαντος κόσμου. Είναι ακατανόητο θαύμα πώς μέσα στο κτίσμα χωρείται ο Παντοκράτωρ και Αχώρητος Θεός. Η Παναγία μας μετέστη στον ουρανό και παρέστη εκ δεξιών του παμβασιλέως Χριστού.

Επιπροσθέτως ο Σεβασμιώτατος εξήγησε την σημασία του θαύματος. Θαύμα είναι το σημείο, άλλως η παρέμβαση του Θεού εις τον κόσμο. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες των θαυμάτων του Κυρίου δια των πρεσβειών της Παναγίας μητρός Του και πάντων των Αγίων Του.  Ιδιαιτέρως στο ευλογημένο νησί της Τήνου, που το επισκιάζει η Χάρις της Παναγίας μας συρρέουν όλο το χρόνο κατά χιλιάδες οι πιστοί Χριστιανοί προκειμένου να εναποθέσουν τον πόνο τους, τα προβλήματά τους, αλλά και την ευχαριστία τους προς την Πλατυτέρα των ουρανών. Υπάρχουν όμως και πολλοί συνάνθρωποί μας, οι οποίοι δεν μπορούν να βιώσουν όλες αυτές τις πλούσιες δωρεές του Θεού. Και ο λόγος είναι ένας. Η αυτονόμηση του σύγχρονου ανθρώπου από την πηγή της ζωής, τον Ιησού Χριστό. Όταν κανείς απομακρύνεται εκούσια από τον Θεό, τότε βρίσκεται μακριά από την Θεία Χάρη, με αποτέλεσμα να συσκοτίζεται ο νους του και να καθίσταται  έρμαιο του πειρασμού και της αμαρτίας.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε η Υπέρμαχος Στρατηγός, η Παναγία μας να σκεπάζει και να φρουρεί το Έθνος μας, ιδιαίτερα στις δύσκολες ημέρες που περνά η πατρίδα μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κερκύρας έλαβε μέρος στην λιτάνευση της θαυματουργού εικόνος της Ευαγγελίστριας της Τήνου.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου