Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Τα Άγια Θεοφάνεια στην Ι.Μ. Κερκύρας




Με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στην Κέρκυρα, όπου το πρωί της Κυριακής 6 Ιανουαρίου 2019 τελέστηκε στον Μητροπολιτικό ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και ο Μέγας Αγιασμός, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Παρέστη ακόμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του νησιού.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέλυσε τον κάτωθι ύμνο των Θεοφανείων : “Κύριε, πληρῶσαι βουλόμενος, ἃ ὥρισας ἀπ᾽ αἰῶνος, ἀπὸ πάσης τῆς κτίσεως, λειτουργοὺς τοῦ μυστηρίου σου ἔλαβες, ἐκ τῶν Ἀγγέλων τὸν Γαβριήλ, ἐκ τῶν ἀνθρώπων τὴν Παρθένον, ἐκ τῶν οὐρανῶν τὸν Ἀστέρα, καὶ ἐκ τῶν ὑδάτων τὸν Ἰορδάνην, ἐν ᾧ τὸ ἀνόμημα τοῦ κόσμου ἐξείληψας, Σωτὴρ ἡμῶν δόξα σοι. ” Με την ενσάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού εκπληρώνεται το σχέδιο της Θείας Οικονομίας, για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Από τις Αγγελικές δυνάμεις, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ αναλαμβάνει να ανακοινώσει την καλή είδηση για την σωτηρία μας, στην Υπεραγία Θεοτόκο, κατά τον Ευαγγελισμό. Το ανθρώπινο γένος προσφέρει στο σχέδιο του Θεού την Κυρία Θεοτόκο, στα παρθενικά σπλάχνα Της οποίας σμικρύνεται και γίνεται άνθρωπος ο Κτίστης του σύμπαντος κόσμου. Οι ουρανοί προσφέρουν τον αστέρα που καθοδηγεί τους σοφούς μάγους εξ Ανατολών, προκειμένου να προσκυνήσουν τον γεννηθέντα Σωτήρα. Και τα ύδατα δίδουν τον Ιορδάνη ποτάμο. Με την βάπτιση του Κυρίου καθαρίζεται τόσο το ανθρώπινο γένος, όσο και ολόκληρη η κτίση, η οποία ανακαινίζεται. Ο Χριστός ενώ είναι αναμάρτητος, από άκρα ταπείνωση καταδέχεται και βαπτίζεται στον ποταμό Ιορδάνη, από τον Τίμιο Πρόδρομο, δίδοντάς μας το παράδειγμα της ταπείνωσης και της υπακοής στο θέλημα του Ουρανίου Πατρός. 

Επιπροσθέτως ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι αυτό ακριβώς που λείπει στην εποχή μας είναι το πνεύμα της ταπεινώσεως. Αντιθέτως το στοιχείο που κυριαρχεί στους καιρούς μας είναι η εγωπάθεια και η έπαρση. Όταν  ο άνθρωπος εμφορείται από την εμπαθή κατάσταση απομακρύνει εκουσίως την Θεία Χάρη από την ζωή του και ζει μέσα στο σκότος.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε στους πιστούς το Φως και η Χάρις του βαπτισθέντος Κυρίου να οδηγούν τα διαβήματα της ζωής τους.

Μετά τον Μεγάλο Αγιασμό, κατά το Κερκυραϊκό έθος,  Κλήρος  και λαός κινήθηκαν εν πομπή στο παλαιό λιμάνι, όπου και τελέστηκε ο Αγιασμός των υδάτων από τον Σεβασμιώτατο.
 





















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου