Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Κερκύρας Νεκτάριος : “Η Θεία Κοινωνία είναι το κέντρο της ζωής μας”.



Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης.

Στον λόγο του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, την οποία και συνέδεσε με το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της προηγούμενης Κυριακής, καθότι αμφότερες μας εισάγουν στην μεγάλη εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Ο Κύριος παρομοιάζει την Βασιλεία των Ουρανών με κάποιον άνθρωπο βασιλιά, που έκανε γαμήλιους εορτασμούς για τον υιό του. Οι καλεσμένοι προφασιζόμενοι διάφορους λόγους δεν προσήλθαν στους γάμους και πολλοί από αυτούς φόνευσαν τους απεσταλμένους του οικοδεσπότου, όπως επί παραδείγματι τους Προφήτες την περίοδο της Παλαιάς Διαθήκης. Οι απόγονοι των δολοφόνων των απεσταλμένων του Θεού, ύψωσαν τον Μονογενή Υιό Του, πάνω στο ικρίωμα του Σταυρού. Ο βασιλιάς της παραβολής είναι ο Θεός Πατήρ και  ο Νυμφίος είναι ο Ιησούς Χριστός. Όλοι είμαστε  προσκεκλημένοι στον πανηγυρικό δείπνο, που δεν είναι άλλος από την Θεία Κοινωνία. Ο Κύριος είναι ο προσφέρων και προσφερόμενος, δια την του κόσμου ζωή και σωτηρία. Για εμάς τους βαπτισμένους στο όνομα της Αγίας Τριάδος Χριστιανούς, η Θεία Κοινωνία είναι το κέντρο της ζωής μας. Για να προσέλθουμε όμως στο μυστήριο των μυστηρίων προϋποθέτει να έχουμε πρώτον φόβο Θεού, άλλως σεβασμό στον Κύριο, δεύτερον πίστη, δηλαδή εμπιστοσύνη στον Χριστό και τρίτον και κυριότερο αγάπη τόσο προς τον Θεό, όσο και προς τους αδελφούς μας. Με τα ανωτέρω τρία “οχήματα” ο πιστός πορεύεται για να κοινωνήσει με τον Κύριο της Δόξης.

Επιπλέον ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η Βασιλεία των Ουρανών δεν είναι κάποιος τόπος στον οποίο ο άνθρωπος διάγει τρυφηλή ζωή και δοκιμάζει όλες τις απολαύσεις του κόσμου τούτου, όπως διατείνονται οι μουσουλμάνοι. Ανίθετα, η Βασιλεία των Ουρανών είναι κατάσταση καρδιακή, στην οποία ο άνθρωπος κοινωνεί αγαπητικά μετά του Δημιουργού του, φωτίζεται ο νους του από το Άκτιστο Φως και δοξολογεί τον Κύριο μαζί με τους   Αγγέλους  και τους Αγίους Του. Κοντολογίς στην Βασιλεία των Ουρανών πραγματώνεται το καθ’ομοίωσιν.

Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος προέτρεψε τους πιστούς να δίδουν καθημερινά τον αγώνα τον καλό, ενάντια στον πειρασμό, την αμαρτία και κατά της εμπαθούς καταστάσεως, διάγοντας ταυτοχρόνως βίο σύμφωνα με το θέλημα του Ουρανίου Πατρός.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου