Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Ο εορτασμός του θαύματος “Ουρανού Κρίσις” του Αγίου Σπυρίδωνος.




Τελέστηκε το πρωί της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου 2018 στο Iερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, επί τη αναμνήσει του θαύματος του Άγιου  “Ουρανού Κρίσις” στις 12 Νοεμβρίου του 1718.

Στο κήρυγμά του ο Πρωτ.  Ευάγγελος Κούτρας,  υπογράμμισε ότι σήμερα 12 Νοεμβρίου η Κέρκυρα, το νησί του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, δοξάζει και υμνεί τον Τριαδικό Θεό, που με τις πρεσβείες του Αγίου, θαυματούργησε για άλλη  μια φορά, προστατεύοντας τον ευσεβή Ορθόδοξο λαό του αυτή την φορά από την πνευματική  ασθένεια της πλάνης προς την αλήθεια. Την ασθένεια του εγωισμού και της ανυπακοής στο θέλημα του Κυρίου.

Επιθυμία του ηγεμόνα των Ενετών στην Κέρκυρα Ανδρέα Πιζάνι ήταν να κατασκευάσει Αλτάριο δίπλα στο Σκήνωμα του Αγίου, προκειμένου να τελείται η Λατινική λειτουργία, ως πράξη ευγνωμοσύνης προς τον Άγιο που έσωσε το νησί από τους Αγαρηνούς το 1716. Ο Άγιος Σπυρίδων τον προειδοποίησε πάλιν και πολλάκις ότι δεν έπρεπε να κατασκευάσει το Αλτάριο αυτό. Επηρεασμένος από έναν λατίνο θεολόγο ο Πιζάνι ξεκίνησε τις εργασίες δημιουργίας του λατινικού θυσιαστηρίου. Το βράδυ της 11ης προς 12η Νοεμβρίου 1718 έλαβαν χώρα τρομερά γεγονότα στην πόλη της Κέρκυρας που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του Ανδρέα Πιζάνι, από την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης της Ακροπόλεως της πόλης. Το θαύμα αυτό αναφέρει ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος.

Καταλήγοντας  ο π. Ευάγγελος τόνισε ότι  ο Άγιος μάς διδάσκει να μην δίνουμε προσοχή σε γνώμες ανθρώπων που δεν κατέχουν την αλήθεια. Να φυλάττουμε την πίστη που νίκησε τον κόσμο, που ανέδειξε ως ιχθύας αφώνους τους πολυφθόγγους ρήτορας. Την πίστη όπου εφύτευσε στον κόσμο την γνώση της μιας Τρισυποστάτου Θεότητος.
 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου