Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Αρχιερατικός Εσπερινός για τον Άγιο Νεκτάριο στην Κέρκυρα.




Το απόγευμα της Πέμπτης 8 Νοεμβρίου 2018 τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, Πολυαρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας για τον Άγιο Νεκτάριο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ και του εορτάζοντος επιχώριου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στην προσφώνησή του ο κ. Νεκτάριος καλωσόρισε τους δύο  Μητροπολίτες, υπογραμμίζοντας παράλληλα την μακροχρόνια φιλία τους, η οποία ξεκίνησε σε καιρούς ωραίους, όπου ο σεβασμός προς την Εκκλησία υπήρχε ακόμη και οι άνθρωποι νέοι και παλαιότεροι ήταν υπερήφανοι και για την Ορθόδοξη πίστη τους και για την πλούσια Ελληνική παράδοση, σε αντίθεση με την σημερινή εποχή που επικρατεί η σύγχυση και η απώλεια πνευματικού προσανατολισμού.

Ακόμη ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εν συντομία στον βίο του εορτάζοντος Αγίου Νεκταρίου, ενός νεοφανούς Αγίου, που μάς αποδεικνύει ότι ο Παράκλητος είναι παρών εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, έως της συντελείας του αιώνος.

Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Κερκύρας ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο και Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, αλλά και όλους του Ιερείς, τους Μοναχούς και Μοναχές της τοπικής Εκκλησίας, μα πάνω από όλους τον πιστό λαό της Κέρκυρας, για την αγάπη του στο πρόσωπο του πνευματικού του πατέρα και τις προσευχές του, οι οποίες τον ενισχύουν.

Ακολούθως τον Θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε και εκείνος εκ μέρους του τον κ. Νεκτάριο τόνισε ότι ο Άγιος Νεκτάριος πέτυχε το επιθυμητό, ουχί το κατ’άνθρωπον, αλλά τα πάντα διά τον Θεόν. Έγινε κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος, διότι πραγμάτωσε στην δική του βιοτή το Θείον θέλημα. Η καρδιά του Αγίου Νεκταρίου πυρπολούνταν από αγάπη για τον Νυμφίο Χριστό.

Επίσης ο κ. Παυλός τόνισε παρενθετικά ότι ο Επίσκοπος είναι ο ταμιούχος της Θείας Χάριτος. Στους καιρούς της ισοπεδώσεως, στους οποίους ζούμε και ασεβούμε συνεχώς, πρωτίστως στον εαυτό μας και κατ’επέκταση στον Θεό και στους αδελφούς μας, έχουμε καταλύσει αρχές, αξίες, ήθη, παραδόσεις, με αποτέλεσμα να βασιλεύει το εγώ. Μονάχα αν πιστεύουμε στον Σταυρό και στην Ανάσταση του Χριστού, τότε μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την σημασία του κατ’εικόνα Θεού πλασθέντος ανθρώπου. Σκοπός του πιστού είναι η Αγιότητα και η ένωσή του με τον Κύριο. Είναι πράγματι πολύ λυπηρό η κορωνίδα της Θεϊκής δημιουργίας, ο άνθρωπος, να κυλιέται σαν τους χοίρους στον βούρκο της εμπαθούς καταστάσεως και της έπαρσης. Τέτοιοι άνθρωποι κακεντρεχείς πολέμησαν και τον Άγιο Νεκτάριο, τον συκοφάντησαν και τον λοιδόρησαν αδίκως. Όμως στο τέλος θριάμβευσε η αλήθεια, που είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Κοζάνης αφού ανέφερε εμφατικά ότι η πίστη στον Θεό και στους Αγίους του ενδυναμώνει τον άνθρωπο, επεσήμανε ότι ο λαός της Κέρκυρας μπορεί να νιώθει υπερήφανος εν Κυρίω, για τον  σεπτό του Ποιμενάρχη, ο οποίος πριν λάβει τον τρίτο βαθμό της Ιεροσύνης, βίωσε όντας Μοναχός και την υπακοή και την ταπείνωση, αλλά και την ακτημοσύνη.

Τέλος ο κ. Παύλος ευχήθηκε Κύριος ο Θεός να χαρίζει στον Μητροπολίτης Κερκύρας την κατ’άμφω υγεία και να συνεχίζει να ορθοτομεί τον λόγο της αληθείας.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου