Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Αρχιερατικός Εσπερινός για την Συμπολιούχο της Κέρκυρας Αγία Θεοδώρα την Αυγούστα και τον Άγιο Βλάσιο στην Κέρκυρα




Το απόγευμα του Σαββάτου  10 Φεβρουαρίου 2018 τελέστηκε Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας για την εορτή των Αγίων Θεοδώρας της Αυγούστης και Βλασίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, όπου και βρίσκεται το χαριτόβρυτο Σκήνωμα της Αγίας, καθώς και οστό του Αγίου Βλασίου.

Στον  Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Ακόμη έψαλλαν τα μέλη της Χορωδίας Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως “Ο Άγιος Αρσένιος”, υπό την διεύθυνση των καθηγητών κυρίων Νικολάου Μακρόπουλου και Γεωργίου Λαδοβρέχη.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέλυσε το απολυτίκιο της Αγίας, σημειώνοντας ότι η Συμπολιούχος της Κέρκυρας, Αγία Θεοδώρα ανεδείχθη Ορθοδοξίας καλλονή, καθότι ανέδειξε και τίμησε τις ιερές εικόνες. Ήταν εκείνη η οποία επικύρωσε, ούσα αυτοκράτειρα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τις αποφάσεις της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου. Οι πιστοί ασπάζονται τις Άγιες εικόνες και λαμβάνουν την Χάρη του εικονιζόμενου προσώπου. Εμείς οι Ορθόδοξοι δεν λατρεύουμε, ούτε προσκυνάμε τα υλικά, από τα οποία είναι φτιαγμένη η εικόνα, αλλά τιμούμε το εικονιζόμενο πρόσωπο. Αυτό δεν μπορούν να το κατανοήσουν οι αιρετικοί, ανά τους αιώνες.

Επιπροσθέτως ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η Αγία Θεοδώρα ανέδειξε και τον  κατ’εικόνα  Θεού  άνθρωπο, ο οποίος αγωνιζόμενος πνευματικά, πορεύεται προς το καθ’ομοίωσιν. Και τί σημαίνει κατ’εικόνα ; Είναι όλες οι δωρεές που δίδονται από τον Τριαδικό Θεό στον άνθρωπο, τα Χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, ήτοι η αγάπη, η ειρήνη, η χαρά, η χρηστότητα, η αγαθοσύνη, η πραότητα, η μακροθυμία, η εγκράτεια, η ταπείνωση και η πίστη. Στόχος του πιστού είναι η Θεοκοινωνία, ώστε να μορφωθεί μέσα στην καρδία του ο Χριστός. Σήμερα δυστυχώς ο σύγχρονος άνθρωπος  απέρριψε τον Χριστό από την ζωή του, με αποτέλεσμα να δαιμονοποιηθεί. Αντί της αγάπης κυριαρχεί το μίσος και η κακία, αντί της ταπείνωσης ο εωσφορικός εγωισμός. Αντί της πραότητος, ο θυμός. Όλα έχουν διαστρεβλωθεί στον κόσμο που ζούμε. Δρέπουμε τους καρπούς της απομακρύνσεώς μας από την πηγή των αγαθών, τον Κύριό μας, συμπλήρωσε ο κ. Νεκτάριος.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους πιστούς να μιμηθούν τον βίο τόσο της Αγίας Θεοδώρας, όσο και του Αγίου Βλασίου, αγωνιζόμενοι πνευματικά, ώστε να ενωθούν με τον Τριαδικό Θεό.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Κερκύρας χειροθέτησε Αναγνώστη τον Κωνσταντίνο Γκισδάκη, υιό Ιερέως και μαθητή του Εκκλησιαστικού Λυκείου Βελλάς Ιωαννίνων.
 


















 

                                                                                            

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου