Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

“Μεγάλη Τεσσαρακοστή : Πορεία προς την Ανάσταση”




Το απόγευμα της Κυριακής 2 Απριλίου 2017 τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, ο έκτος Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιουστίνος Κωνσταντάς, Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Κερκύρας, με θέμα : “Μεγάλη Τεσσαρακοστή : Πορεία προς την Ανάσταση”.

Ο π. Ιουστίνος επεσήμανε ότι όλη την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής την χαρακτηρίζει ο εντονότερος πνευματικός αγώνας, η προσευχή, η νηστεία, η προσπάθεια αποκοπής του εγώ, η αυτομεμψία, με την αρωγή πάντοτε του Χριστού. Ο άνθρωπος εντός της Εκκλησίας μας αγωνίζεται για να επιστρέψει στο αρχαίον κάλλος της προπτωτικής καταστάσεως, στην οποία υπήρχε συνεχής κοινωνία αγάπης μετά του Τριαδικού Θεού. Με τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, όταν αυτά συνδυαστούν με την άσκηση, ο άνθρωπος προγεύεται τη Βασιλεία των Ουρανών από την παρούσα κιόλας ζωή. Τρανά παραδείγματα αποτελούν οι Άγιοι της Πίστεώς μας, οι οποίοι συναισθάνθηκαν την αμαρτωλότητά τους και έγιναν εκζητητές του Θείου ελέους. Ο Κύριός μας τους αντιδόξασε, δίδοντάς τους τη δυνατότητα της μεσιτείας, για τα δικά μας προς σωτηρίαν αιτήματα.

Επιπλέον ο π. Ιουστίνος περιέγραψε την πορεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ως σταθμούς, κάθε Κυριακή. Αρχής γενομένης από την Κυριακή της Ορθοδοξίας η Εκκλησία μας προβάλει τον αγώνα των πιστών για την ορθή Πίστη, τη παραδεδομένη από τον ίδιο τον Κύριο και τους Αποστόλους Του. Τη δεύτερη Κυριακή των νηστειών τιμάμε τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, ο οποίος προβάλει στη διδασκαλία του τη συνεχή κάθαρση τόσο της καρδίας, όσο και του νοός, τη νήψη, αλλά και την καρδιακή προσευχή. Ο άνθρωπος φθάνει χάριτι Θεού, στη θέα του Θαβωρίου Φωτός, του Ακτίστου Φωτός. Την Τρίτη Κυριακή υψώνεται στο μέσον του ναού ο Τίμιος και ζωοποιός Σταυρός του Χριστού μας, το σκάνδαλο και η μωρία για τον κόσμο, αλλά το σύμβολο της θυσίας, της αγάπης και της καταργήσεως του θανάτου, για τον πιστό Χριστιανό. Από τον Τίμιο Σταυρό αντλούν δύναμη τα μέλη του Σώματος του Χριστού. Η τέταρτη Κυριακή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Σιναϊτη, τον  συγγραφέα της Κλίμακος, ο οποίος μας λέγει ότι από την πράξη, τον ενεργό δηλαδή πνευματικό αγώνα, κατά των παθών και της αμαρτίας, οδηγούμαστε στη Θεωρία, στη θέαση δηλαδή του ιδίου του Θεού. Ο δρόμος αυτός περιγράφεται ως μια κλίμακα, στα διαστήματα της οποίας ο μισόκαλος διάβολος εξαπολύει τις επιθέσεις του κατά της εικόνος του Θεού. Τέλος την Πέμπτη Κυριακή των νηστείων τιμάμε την Οσία Μαρία την Αιγυπτία, ένα πρότυπο μετανοίας και επιστροφής στον ουράνιο Πατέρα. Η Εκκλησία μας, μας δείχνει ότι δεν υπάρχει αμαρτία που δεν συγχωρείται, αρκεί ο άνθρωπος να συνειδητοποιήσει το πόσο έχει λυπήσει το Χριστό και να ζητήσει το έλεός Του.

Κλείνοντας ο π. Ιουστίνος υπογράμμισε ότι η  πνευματική αυτή πορεία ολοκληρώνεται με την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και την λαπροφόρο ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου μας. Τότε ο πιστός αφού συσταυρώθηκε με το Χριστό, συνετάφη μαζί Του, νεκρώνοντας τα πάθη του, συνανασταίνεται με το νικητή του θανάτου, βιώνοντας την ανεκλάλητη χαρά της όγδοης και ατελεύτητης ημέρας, κοινωνώντας αγαπητικά με την Αγία Τριάδα  και μετά πάντων των Αγίων.

Ακολούθως ο κ. Νεκτάριος αφού ευχαρίστησε τον π. Ιουστίνο, τόσο για την ομιλία, όσο και για τα εσπερινά  κηρύγματα που έκανε στο Ιερό Προσκύνημα την τρέχουσα Ιεραποστολική  χρονιά και θέμα τους είχαν τις Κατηχήσεις του Αγίου Νεκταρίου, σημείωσε και εκείνος με τη σειρά του τη σπουδαιότητα του πνευματικού αγώνος του πιστού, ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε και όσο πλησιάζουμε προς το εκούσιον Πάθος του Κυρίου μας και την Ανάστασή Του. Μοναδικό  μέλημα του Χριστιανού είναι να ενωθεί αγαπητικά μετά του Δημιουργού του, αλλά παράλληλα να διακονήσει και τους αδελφούς του. Ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος μεν, αλλά όχι ακατόρθωτος, με την βοήθεια πάντοτε του Κυρίου μας, είπε καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος.  
 










 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου