Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ι.Μ. Ν. Κέρκυρας




Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Κερκύρας, όπου το πρωί της Τρίτης τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτκό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, συνιερουργούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Αλεξάνδρου, από την Ουκρανία.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε την σπουδαιότητα της Παναγίας μας στο έργο της Ενσάρκου Οικονομίας του Τριαδικού Θεού. Η γέννηση της Θεοτόκου από μια στείρα είχε προφητευθεί οκτώ αιώνες πριν.  Η Παναγία μεγάλωσε μέσα στον Ναό, γενόμενη έτσι δοχείο της Θείας Χάριτος. Με την ελεύθερη συγκατάθεσή Της κατά τον Ευαγγελισμό, ο Υιός και Λόγος του Θεού κυοφορείται στα παρθενικά Της σπλάχνα. Κατά την Παράκληση ένας πολύ ωραίος ύμνος αναφέρει  : “Ακατανόητον θαύμα, πώς γαλουχείς τον Δεσπότην ;”. Είναι όντως μεγάλο θαύμα και φυσικά δεν μπορεί να το συλλάβει η ανθρώπινη διάνοια, πώς ο Παντοκράτωρ Θεός, ο Κτίστης του σύμπαντος κόσμου, σμικρύνεται μέσα στην κοιλία της Κυρίας Θεοτόκου. Ο Τριαδικός Θεός, που είναι απερίγραπτος και απερινόητος,  γίνεται μεθεκτός σε εμάς, μέσω των Ακτίστων Ενεργειών Του, μέσω των Χαρισμάτων του Παναγίου Πνεύματος. Όπως πολύ γλαφυρά λέγει ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, ο Θεός τοποθέτησε μέσα στην καρδιά του ανθρώπου, τεμάχιο της αγάπης Του, φθάνει την αγάπη αυτή να την μοιράζεται ο άνθρωπος τόσο με τον Δημιουργό του, όσο και με τους αδελφούς του.

Επιπλέον ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι η Παναγία μας, εκοιμήθη, ετάφη και μετά από τρεις ημέρες μετέστη εις τον ουρανό. Ο θάνατος δεν μπόρεσε να κρατήσει το Θεοδόχο σώμα Της, τον έμψυχο Ναό του Τριαδικού Θεού. Η Κυρία Θεοτόκος βρίσκεται στον παράδεισο και μεσιτεύει αενάως, για όλους μας, για την σωτηρία των ψυχών μας. Εκείνη είναι η μάνα μας, στην οποία προστρέχουμε. Δεν υπάρχει καρδιά Ορθοδόξου Χριστιανού, που να μην πάλλεται, όταν μιλά για την Μητέρα του Θεού. Και ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, είναι αδήριτη η ανάγκη να στραφούμε στην Παναγία μας και να κλάψουμε για τις αμαρτίες μας. Ανταλλάξαμε την εν Χριστώ ζωή, με τα χαμερπή και υλικά αγαθά. Απατηθήκαμε όμως οικτρά. Ο άνθρωπος, όσο και να προχωράει η τεχνολογία και να τελειοποιούνται τα μέσα, δεν  θα πάψει να είναι ψυχοσωματική οντότητα, που έχει συνεχώς την αναφορά του στον Θεό, όσο και να μην αρέσει αυτό σε μερικούς, είναι πάντως η αλήθεια.

Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε στους πιστούς η Παναγίας μας να σκεπάζει και να ευλογεί την ζώη τους. Ακόμη ευχαρίστησε τόσο τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αλέξανδρο, από την πολύπαθη Ουκρανία, όσο και  τους πολυπληθείς προσκυνητές από διάφορες Ορθόδοξες χώρες, που προσήλθαν στον Μητροπολιτικό Ναό.

Να σημειωθεί τέλος ότι χθές Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 ο κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στον Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Υ.Θ. Ελεούσης,   στο χωριό Κοινοπιάστες.
 












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου