Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Ο Σεβασμιώτατος στην Ιερά Μονή Άνω Ξενιάς




Την Κυριακή 20 Αυγούστου 2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στην Ιερά Μονή Άνω Ξενιάς, στον Βόλο.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, επισημαίνοντας την σπουδαιότητα της συγχωρητικότητας, της μακροθυμίας και της ευσπλαχνίας. Από την άλλη μεριά στην παραβολή στηλιτεύται η σκληροκαρδία. Τόσο η μακροθυμία, όσο και η ευσπλαχνία είναι δωρεές του Αγίου Πνεύματος. Ο βασιλεύς στην παραβολή είναι ο Θεός Πατέρας. Είναι Εκείνος ο οποίος δίνει την άφεση των αμαρτιών στον άνθρωπο. Απεναντίας εμείς οι άνθρωποι εγκλωβισμένοι στην εγωπάθειά μας, γινόμαστε μνησίκακοι. Από τον Θεό, αλλά και από τους υπόλοιπους ανθρώπους ζητάμε να δείχνουν επιείκια στα σφάλματα και στις πτώσεις μας, όταν όμως έρχεται η ώρα να συγχωρήσουμε τους άλλους, εκεί εξαντλούμε την σκληρότητά και όλη την αυστηρότητά μας. Δύο μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν. Αυτή όμως η συμπεριφορά λυπεί τον Κύριό μας.

Επιπροσθέτως ο Σεβασμιώτατος διαπίστωσε μετά λύπης ότι σήμερα δρέπουμε τους καρπούς της απομακρύνσεώς μας από τον Θεό. Τον σύγχρονο άνθρωπο αφήνει παγερά αδιάφορο η κατάσταση στην οποία ζει ο αδελφός του, ο πλησίον. Αποστρέφει το πρόσωπό του στη δυστυχία που παρατηρεί γύρω του, εμφορούμενος από εωσφορικό εγωϊσμό. Μοναδικό του μέλημα έχει το πώς θα ευτυχήσει και θα πετύχει την κοινωνική του καταξίωση, εν πολλοίς εις βάρος των υπολοίπων.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος προέτρεψε τους πιστούς να αναλογιστούν πόση μακροθυμία και ευσπλαχνία έχει ο Τριαδικός Θεός για εμάς και τι εμείς από την πλευρά μας ανταποδίδουμε τόσο σε Εκείνον, όσο και στους αδελφούς μας.

Ακόμη ο Σεβασμιώτατος, αφού εξέφρασε την μεγάλη του χαρά και συγκίνηση που βρέθηκε στο Μοναστήρι της Άνω Ξενιάς, το οποίο και διηκόνησε επί σειρά ετών, ευχήθηκε στον Ηγούμενο και στους αδελφούς, η Κυριά Θεοτόκος να τους ενδυναμώνει στον πνευματικό αγώνα που δίδουν.
 


 
 
 
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου