Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Ιστορικό Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Κέρκυρας


   Στην καρδιά της παλιάς πόλης της Κέρκυρας δεσπόζει με την μεγαλοπρέπεια και την εξαίρετη και λιτή επτανησιακή αρχιτεκτονική του, από το 1589 οπότε και εγκαινιάστηκε έως το 1590 οπότε και ολοκληρώθηκε, ο Ιερός Ναός του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Προστάτη και Πολιούχο της Κέρκυρας Άγιο Σπυρίδωνα, και ο αρχιτεκτονικός του ρυθμός τον κατατάσσει στις μονόκλιτες βασιλικές, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι Ι. Ναοί της Κέρκυρας. Το υψηλό και πυργώδες κωδωνοστάσιο του Ναού ύψους περίπου 40μ. εκτίσθη το 1590, το οποίο είναι κατά γενική ομολογία κομψό και ταυτόχρονα επιβλητικό με τρία αρμονικά ζεύγη κωδώνων, που προκαλούν ιδιαίτερη συγκίνηση όταν ηχούν χαρμόσυνα στις γιορτές του Αγίου, ενώ το μεγάλο μπλέ ωρολόγιό του μοιάζει με την καρδιά της πόλης που ρυθμίζει τη ζωή των κατοίκων. 
   Ο εσωτερικός διάκοσμος του Ιερού Ναού είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός με κύριο στοιχείο την οροφή του. Η οροφή του Ι. Ναού (Ουρανία) υπήρξε έργο του φημισμένου Αγιογράφου Παναγιώτη Δοξαρά (1727) και επρόκειτο για ένα μεγαλειώδες έργο. Ο καλλιτέχνης αφού διαίρεσε το χώρο σε είκοσι μέρη, ζωγράφισε την Αγία Τριάδα, τους τέσσερις Ευαγγελιστές και τα θαύματα του Αγίου Σπυρίδωνος. Αργότερα, το 1852, λόγω φθοράς το έργο αντικαταστάθηκε από αντίγραφα του Κερκυραίου Αγιογράφου Νικολάου Ασπιώτη, μεταξύ των ετών 1850-1871. Το θαυμάσιο μαρμαρόγλυπτο Τέμπλο του Ι. Ναού είναι κατασκευασμένο το έτος 1864 από μάρμαρο Πάρου και αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα  Μ.Μάουερ. Τις εικόνες του Τέμπλου έχει καλλιτεχνήσει ο άριστος Κερκυραίος καλλιτέχνης Σ.Προσαλέντης (1830-1875). 
   Ο Ι.Ναός είναι κοσμημένος με πολύτιμα αργυρά και χρυσά κανδήλια, κηροπήγια άριστης τέχνης και πάρα πολλά αναθήματα, δείγματα της πίστης του λαού μας και της θαυματουργικής χάριτος του Αγίου. Από τα υφιστάμενα καντήλια ξεχωρίζουμε τέσσερα, τα τρία τα έχει αφιερώσει η Βενετική Σύγκλητος, για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της για τη σωτηρία του νησιού το 1716 από τους Τούρκους και το τέταρτο είναι ένα βαρύτατο χρυσό καντήλι, που υπάρχει μπροστά από τη θύρα της κρύπτης του Αγίου και είναι αφιέρωμα του Κερκυραίου Νικολάου Πολίτη. Την δεξιά πτέρυγα του Ιερού Βήματος κατέχει η πύλη της κρύπτης του Ιερού Λειψάνου, στο κέντρο της βρίσκεται τοποθετημένη η αργυρή Λάρνακα του Αγίου Σπυρίδωνος. Η δε αργυρή Λάρνακα εις την οποία ευρίσκεται το Ιερό Λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος περιέχει επιπλέον και εσωτερική επίχρυση εξαιρετικά διακοσμημένη περίτεχνη λάρνακα. Η εξωτερική λάρνακα έχει κατασκευαστεί το έτος 1867 στη Βιέννη, ενώ η εσωτερική που είναι δωρεά της Ελένης Μαρούτση Καραιωάννου, κατασκευάστηκε στη Βενετία το έτος 1770 και είναι διακοσμημένη με πολύτιμους λίθους και εικόνες.
       





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου