Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Η Λιτανεία του Πρωτοκύριακου στην Κέρκυρα








Τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 01 Νοεμβρίου 2015 ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος εις ανάμνησην του Θαύματος της διασώσεως της νήσου από την πανώλη το έτος 1673.

Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Συμμετείχαν επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναζαρέτ κ. Κυριακός, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος και ο Επιχώριος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Το θείο λόγο κήρυξε ο κ. Κοσμάς, ο οποίος υπογράμμισε τη μεγάλη δωρεά του Θεού στον άνθρωπο, την Αγάπη. Παίρνοντας αφορμή από την Ευαγγελική περικοπή που αναφέρεται στον πλούσιο και στον φτωχό Λάζαρο, επεσήμανε την αναλγησία όσων έχουν ψυχρή καρδιά απέναντι στο συνάνθρωπό τους και τις τιμωρίες που τους περιμένουν μετά θάνατον, αφού οι ίδιοι με τη συμπεριφορά τους στην παρούσα ζωή αυτοκαταδικάζονται.

Από την άλλη μεριά έχουμε το παράδειγμα του Αγίου Σπυρίδωνος, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, με την καρδιά του να πυρπολείται από αγάπη για το Χριστό. Βρισκόταν συνεχώς δίπλα στον πάσχοντα συνάνθρωπό του, αλλά ακόμη και μετά την κοίμησή του συνεχίζει να βοηθά όλους εκείνους που με πίστη καταφεύγουν σε εκείνον.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, η λιτανεία του “Πρωτοκύριακου” (της πρώτης δηλαδή Κυριακής του μηνός Νοεμβρίου), στους δρόμους της πόλεως της Κέρκυρας. Την παρακολούθησε πλήθος πιστών. Το παρών έδωσε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του νησιού.

Στο τέλος της δέησης που τελέστηκε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος μιλώντας στους πιστούς τόνισε την αξία της πίστεως στον Θεό. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, που οι άνθρωποι είναι αποξενωμένοι από το Χριστό, είναι ανάγκη να επιστρέψουν στην αγκαλιά του Ουρανίου Πατρός. Τηρώντας το θέλημά Του και έχοντας εμπιστοσύνη σε Εκείνον και μόνο τόσο η πατρίδα μας όσο και ολάκερη η ανθρωπότητα θα ξαναβρούν το βηματισμό τους και κυρίως το σεβασμό και την αξιοπρέπεια προς το ανθρώπινο πρόσωπο.




























 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου