Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Η Εορτή της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας και του Αγίου Βλασίου






Το πρωί της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου 2016 τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την Εορτή των Αγίων Θεοδώρας της Αυγούστης και Βλασίου Ιερομάρτυρος, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Ευλογήθηκαν  ακόμη οι άρτοι και τα χειμωνικά προς τιμήν του Αγίου Βλασίου, ο οποίος δι’αυτών παρείχε ιάσεις σε ασθενείς.
Ο κ. Νεκτάριος στο λόγο του αναφέρθηκε στα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν έναν πνευματικό άνθρωπο που ζει τηρώντας το θέλημα του Ουρανίου Πατρός. Το πρώτο στοιχείο του πνευματικού ανθρώπου είναι ότι ανήκει στο Χριστό. Δεν σημαίνει ότι μιμείται  Εκείνον, ούτε προσπαθεί να ακούει μόνο τον λόγο Του, αλλά έχει ως κεφαλή της ζωής του τον ίδιο τον Κύριο, αφού Αυτός νοηματοδοτεί τη ζωή του. Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με τη σταύρωση του εαυτού, τον παλαιό δηλαδή  άνθρωπο, μαζί με τα πάθη και τις πονηρές επιθυμίες και το κοσμικό φρόνημα. Σηκώνει λοιπόν τον σταυρό του και ακολουθεί το Χριστό. Και το τρίτο στοιχείο του πνευματικού ανθρώπου είναι η εν αγάπη  κοινωνία με τους συνανθρώπους του, βλέποντάς τους ως αδελφούς του, ως ένα σώμα.
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την Αγία Θεοδώρα την Αυγούστα, η οποία έθεσε ως κεφαλή της ζωής της τον Κύριό μας. Σε Εκείνον ανήκε, για Εκείνον υπήρχε και Εκείνον αγάπησε, όπου και σταυρώθηκε  μαζί Του, καθαρίζοντας τον έσω άνθρωπο, από σαρκικές επιθυμίες και πάθη. Ακόμη η Αγία Θεοδώρα κοινωνούσε αγαπητικά με  τους υπόλοιπους ανθρώπους, δίνοντας τον εαυτό της σε εκείνους. Μέσα από τον πνευματικό της  αγώνα τελειώθηκε εν Χριστώ Ιησού. Παρότι είχε την υπέρτατη θέση στην Αυτοκρατορία, εντούτοις με την ταπέινωσή της αφιερώθηκε στο Νυμφίο της ψυχής της. Ποτέ δεν χρησιμοποίησε τη θέση αυτή προς ίδιον όφελος, αλλά το μετέτρεψε ως μέσον για τη διακονία των ανθρώπων.
Εν κατακλείδι ο κ. Νεκτάριος υπογράμμισε ότι εμείς σήμερα πάσχουμε από ηγέτες είτε εκκλησιαστικούς, είτε πολιτικούς. Χρειαζόμαστε πνευματικούς ανθρώπους, που να τοποθετούν  ως κεφαλή τους το Χριστό, έχοντας πνεύμα αυτοπροσφοράς στο συνάνθρωπο, όπως ακριβώς η Αγία Θεοδώρα που αποτέλεσε πραγματική ηγέτιδα για την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Δυστυχώς όμως οι  σημερινοί ηγήτορες του λαού, εξυπηρετούν το ίδιον όφελος,  και φερόνται  συμφεροντολογικά. Εκεί εδράζεται και η αιτία της πνευματικής κρίσεως που βιώνουμε. Ας έχουμε λοιπόν ως παράδειγμα στη δική μας ζωή την Αγία Θεοδώρα, μιμούμενοι την πίστη της και τη στάση ζωής της, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

  









  




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου