Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Διημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας – Μέρος Β’




Το πρωί του Σαββάτου 28 Μαϊου 2016 συνεχίστηκε η Διημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, αφιερωμένη στα 300 χρόνια από το Θαύμα της διάσωσης της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς.

Προεδρεύων της δεύτερης συνεδρίας ήταν ο κ. Δημήτρης Μεταλληνός, διδάσκων στο Ιόνιο Πανεπιστημίο.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “ Ουρανού κρίσις “ ( Ορθοδοξία και Ρωμαιοκαθολικισμός στην καθ’ημάς Ανατολή μετά το θαύμα του Πιζάνι ). Ο κ. Καραθανάσης ανέφερε ότι το  θαύμα “ Ουρανού κρίσις” το οποίο έλαβε χώρα στην πόλη της Κέρκυρας το 1718, όπου με επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος απετράπη η δημιουργία καθολικού θυσιαστηρίου  (Αλτάρι) εντός του ναού του Αγίου, γράφτηκε το 1805 στη Λειψία από τον Άγιο Αθανάσιο Πάριο. Μέσα από την εξιστόρηση του θαύματος ο Πάριος καταφέρεται κατά των Παπιστών Λατίνων, ομολογώντας την Ορθόδοξη Πίστη. Ακόμη προτρέπει στον Επίλογό του τους ομογενείς στην Ευρώπη να μην παρασυρθούν από το πνεύμα της αθεϊας και του Ντεϊσμού, απότοκα και τα δύο της Γαλλικής Επανάστασης. Λόγω της πτώσης της Βενετίας το 1799 παρατηρείται μείωση των Ρωμαιοκαθολικών στην Κέρκυρα και εν γένει στα Επτάνησα. Ακόμη ένας άλλος παράγοντας μείωσης του Καθολικού πληθυσμού υπήρξαν οι επιμειξίες με τους Ορθοδόξους.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο κ. Σπυρίδων Γαούτσης, Γραμματέας της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας που ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα “ Κείμενα και Ευλάβειες της Καθολικής Εκκλησίας για τον Άγιο Σπυρίδωνα “. Ο Άγιος Σπυρίδων κατείχε και εξακολουθεί και κατέχει ξεχωριστή θέση στη ζωή των Καθολικών. Είναι πολλές οι αναφορές σε λατινικά  Καλεντάρια και Συναξάρια στον Άγιο, όπου η Μνήμη του τιμάται στις 14 Δεκεμβρίου. Στον ελλαδικό χώρο όμως η Μνήμη του Αγίου πανηγυρίζεται από κοινού με τους Ορθοδόξους στις 12 Δεκεμβρίου. Επίσης υπάρχουν πολλές αναπαραστάσεις του Αγίου που κοσμούν ναούς της Ιταλίας και συγκεκριμένα στην πλατεία του  Αγίου Πέτρου στο Βατικανό υπάρχει το άγαλμα του Αγίου Σπυρίδωνος, σκαλισμένο το 1670, μαζί με άλλων αγίων πέριξ της πλατείας.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Χρήστος Δεσύλλας, διδάσκων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με θέμα “ Η πολιτική οικονομία του χρήματος και της φτώχειας στην Κέρκυρα το 1716 “. Υπήρξε απόφαση αμέσως μετά το Θαύμα του 1716 από τον Αρχηγό του Στόλου Andrea Pisani  τα 150 ρεάλια από την Βενετία να μοιραστούν από Ορθοδόξους και Καθολικούς σε φτωχούς, χήρες και ορφανά. Η κοινωνία είχε διαρθρωθεί πυραμοειδώς. Τη βάση της αποτελούσαν οι φτωχοί και ο όχλος, έχοντας χάλκινα νομίσματα (μαύρο χρήμα), ακολουθούσαν οι τσιταντίνοι (αστοί και έμποροι), έχοντες το λευκό χρήμα (άργυρος) και στην κορυφή της πυραμίδας ήταν οι Έλληνες και Βενετσιάνοι ευγενείς με το “κόκκινο χρήμα “ τα δουκάτα. Η φτώχεια ιδίως μετά την πολιορκία που διήρκεσε επτά εβδομάδες μάστιζε την Κερκυραϊκή κοινωνία.

Κατόπιν τις εργασίες της Διημερίδας έκλεισε ο κ. Κωνσταντίνος Θύμης, Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας με θέμα “ Η συμβολή του Μητροπολίτου Μεθοδίου Κοντοστάνου στις εορταστικές τελετές της 11ης Αυγούστου “. Ο Μητροπολίτης Κερκύρας κυρός Μεθόδιος υπήρξε πολυσχιδής και γόνιμη προσωπικότητα. Η Αρχιερατεία του διήρκεσε από το 1942 έως το 1967. Το Σεπτέμβριο του 1950 με απόφασή του διηύρυνε την Εορτή της 11ης Αυγούστου και από μονοήμερη σε τριήμερη το 1951 επέκτεινε την πορεία της λιτανείας της 11ης Αυγούστου, κάνοντας όλο τον κύκλο της άνω και κάτω πλατείας «Σπιανάδας». Το 1951 εξέδωσε σε καλαίσθητη έκδοση τις Ασματικές Ακολουθίες του Αγίου Σπυρίδωνος, επιφέροντας διορθώσεις, βελτιώσεις και προσθήκες. Ως υμνογράφος εποίησε και εξέδωσε την τρίτη (γ’) στάση εγκωμίων που βρίσκονται στις σ. 323-324.  Δημιούργησε δύο νέες ευχές για τις δεήσεις των λιτανειών των ετών 1956 και 1965, αντί της καθιερωμένης, προβάλλοντας ως αιτήματα  τη λύση διεθνών, εθνικών και εκκλησιαστικών δύσκολων καταστάσεων που αντιμετώπιζε η Πατρίδα και η Εκκλησία. Συμμετείχε στις εκδηλώσεις του 1966 για τα 250 χρόνια από το θαύμα της 11ης Αυγούστου και εκφώνησε μεστό λόγο παρουσιάζοντας την τότε κατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Κέρκυρα, την αντίσταση του γενναίων αγωνιστών  υπό την καθοδήγηση του έμπειρου στρατάρχου Johann Matthias von Schulenburg καταλήγοντας τέλος στην σωτήρια θαυματουργική επέμβαση του αγίου Σπυρίδωνος που αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε από όλους.

Τέλος ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και των παρισταμένων.








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου