Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Ο Σεβασμιώτατος στους Χωρεπισκόπους




Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Υ.Θ. Κουκαμιώτισσας, στο χωριό Χωρεπίσκοποι.

Στο κήρυγμά του ο  Μητροπολίτης Κερκύρας αναφέρθηκε στην παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου, τονίζοντας ότι  στην παραβολή αυτή  παρατηρούμε  δύο διαφορετικούς κόσμους. Ο ένας κόσμος είναι αυτός του Φαρισαίου, ο οποίος αφού έχει ειδωλοποιήσει τον εαυτό του,  απευθύνεται με έπαρση στο Θεό και τον ευχαριστεί διότι διαφέρει από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Μια τέτοια “προσευχή” φυσικά και δεν εισακούεται στον Θεό, διότι είναι γεμάτη ψέμα, υπερηφάνεια και υποκρισία. Ο άλλος κόσμος είναι αυτός που αντιπροσωπεύει ο Τελώνης της παραβολής, ο οποίος είναι μεν αμαρτωλός, πλην όμως έχει αυτογνωσία, αισθάνεται την αμαρτωλότητά του και  οι μόνες λέξεις που μπορεί να απευθύνει στο Θεό είναι “ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ”, με συντριβή καρδίας.

Αυτοί οι δύο κόσμοι υπάρχουν και στις ημέρες μας, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος. Από τη μια βλέπουμε το ψεύδος, την έπαρση, την υποκρισία και κυρίως την ειδωλοποίηση του εαυτού και από την άλλη υπάρχουν άνθρωποι, όπου μέσα από την προσευχή και την άσκηση, ο νους τους φωτίζεται από το Άγιο Πνεύμα και συνειδητοποιούν πόσο έχουν λυπήσει το Χριστό, ζητώντας συγχώρεση, αφού έχουν κάνει την αυτοκριτική τους και όχι να προβάλλουν στους αδελφούς τους τις δικές τους αμαρτίες. 

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι η περίοδος του Τριωδίου που ξεκινά, έρχεται και μας προετοιμάζει για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, όπου η προσευχή, η νηστεία και εν γένει η πνευματική άσκηση γίνεται εντονότερη, ώστε ο πιστός με καθαρή καρδιά να εορτάσει και να πανηγυρίσει την ένδοξη Ανάσταση του Σωτήρος Χριστού. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι παρασυρόμενοι από το κοσμικό πνεύμα που κυριαρχεί, νομίζουν ότι η περίοδος του Τριωδίου συνεπάγεται το ξεφάντωμα, την ηδονή και τη μέθη.

Ας έχουμε λοιπόν ειλικρίνεια και ταπείνωση απέναντι στον Κύριό μας και στους αδελφούς μας, είπε κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος.
 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου