Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Ιερατική Σύναξη στην Ι.Μ. Κερκύρας




Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου 2016 η Ιερατική Σύναξη της Ι.Μ. Κερκύρας, στο πνευματικό Κέντρο, ενόψει των ημερών του Αγίου Δωδεκαημέρου, αλλά και της μνήμης του Αγίου Σπυρίδωνος, Προστάτου της νήσου στις 12 Δεκεμβρίου, όπου φέτος θα προεξάρχει των θρησκευτικών εκδηλώσεων ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.  Ιερώνυμος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, έδωσε έμφαση στη βίωση και κατανόηση από μέρους των Ιερέων, ως φορέων της Θείας Χάριτος, του μηνύματος της κατά σάρκα γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού, ώστε εκείνοι με τη σειρά τους να μεταδόσουν το μήνυμα αυτό και στο λαό του Θεού. Ακόμη χρειάζεται αυτές τις ημέρες η  πνευματική προετοιμασία των Ιερέων, η αυτοκριτική.

Επιπλέον ο κ. Νεκτάριος ανέλυσε τους άξονες του φετινού Χριστουγεννιάτικου μηνύματός του, το οποίο έχει ως πηγή του, το λόγο του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού για τη γέννηση του Χριστού. Ο λόγος των Πατέρων της Εκκλησίας μας μάς δίνει την ευκαιρία να σπουδάσουμε και πάλι το βαθύτερο νόημα της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων! Επιείκεια, μακροθυμία, μεσιτεία μεταξύ ουρανου και γης είναι τα στοιχεία τα οποία μας αποκαλύπτει ο Σαρκωθείς Λόγος του Θεού. Επιείκεια στην απόφασή μας να πιστέψουμε ότι είμαστε τόσο δυνατοί ώστε να μην φοβόμαστε το μεγαλύτερο υπαρξιακό μας όριο που είναι ο θάνατος, ότι μπορούμε δηλαδή χωρίς τον Θεό νά γίνουμε αθάνατοι. Μακροθυμία, δηλαδή συγχωρητικότητα, στην ανταρσία της υπάρξεώς μας άντί να χρησιμοποιήσει την ελευθερία την οποία ο Θεός μάς έδωσε για να συναντήσουμε τόσο Εκείνον όσο και τον πλησίον μας, να απαιτούμε ο Θεός να κάνει ό,τι εμείς θέλουμε και ο πλησίον μας να είναι ο υπηρέτης μας. Μεσιτεία στήν απελπισία της γης να διαπιστώνει ότι δέν μπορεί να φτάσει τον ουρανό, όποιο μέσο και αν χρησιμοποιήσει, την δύναμη των όπλων, της επιστήμης, της δημιουργικότητας, της ύλης και των αγαθών της, καθώς ο κόσμος μας παραδίδεται στο κακό, στον άσκοπο κόπο, στον πόνο και τελικά στο θάνατο. Γίνεται ο Χριστός άνθρωπος για να επαναφέρει τον άνθρωπο στον φυσικό του προορισμό. Στην κοινωνία με τον Θεό, ο Οποιος δεν μάς αφήνει στό έλεος του θανάτου, αλλά μάς χαρίζει την αιωνιότητα. Μάς συγχωρεί για τα πάθη και τον εγωκεντρισμό μας.


Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος αφού αναφέρθηκε σε ποιμαντικά και διοικητικά θέματα, ευχήθηκε στους Ιερείς της τοπικής Εκκλησίας καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.

 
Τέλος το λόγο πήρε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Κερκύρας Αρχιμ. Ιουστίνος Κωνσταντάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο έρανο της αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και σε άλλα διοικητικά θέματα.
 
 





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου