Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Ημερίδα για τον Πρωτ. Αθανάσιο Τσίτσα

 
 


Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων πραγματοποίησε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, Επιστημονική Ημερίδα, αφιερωμένη στον πολυτάλαντο και διαπρεπή, αείμνηστο  Κληρίκο π. Αθανάσιο Τσίτσα.

Πρώτος ομιλητής της Ημερίδας ήταν ο κ. Ιωάννης Πιέρρης, Πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας με θέμα : “ Ο τελευταίος Κερκυραίος Κληρικός “.

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο κ. Περικλής Παγκράτης , Πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, με θέμα : “ Οι νοσταλγικές αναδρομές του π. Αθανασίου Χ. Τσίτσα “.

Έπειτα ομίλησε ο κ. Λουκιανός Ζαμίτ, Ερευνητής- Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, με θέμα : “ + π. Αθανάσιος  Χ. Τσίτσας. Η προσφορά του στη πνευματική Κέρκυρα και ειδικότερα στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών “.

Αμέσως μετά ανέπτυξε την εισήγησή του ο Αιδ. Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Δρ. Θεολογίας – Φιλόλογος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας με θέμα : “ Ο Χριστός πάσχων : Οι λόγοι του π. Αθανασίου Τσίτσα για την Μεγάλη Παρασκευή. Θεολογικό Σχόλιο “.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αιδ. Πρωτ. Δημήτριος Κοσκινάς, με θέμα : “ π. Αθανάσιος Τσίτσας, ένας λόγιος Κληρικός”.

Έπειτα έγινε η παρουσίαση με πολυμέσα της ζωής και του έργου του π. Αθανασίου Τσίτσα, την οποία επιμελήθηκε ο Πρωτ. Γεώργιος Βλάχος.

Τέλος χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος και αναφέρθηκε στην πολυσχιδή προσωπικότητα του π. Αθανασίου, αν και δυστυχώς δεν τον γνώρισε. Η αποψινή ημερίδα αποτελεί ένα φιλολογικό μνημόσυνο, πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος. Η θύμηση δίνει σε όλους μια ευθύνη. Ευθύνη για το σήμερα και το αύριο, που μας κληροδοτεί η προσωπικότητα του π. Αθανασίου.

Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε να είναι  αιωνία η μνήμη του π. Αθανασίου.

Αμέσως μετά ο κ. Κωνσταντίνος Θύμης, Θεολόγος – master Ιστορίας και Γραμματέας της Ι.Μ. Κερκύρας - ο οποίος  και συντόνισε τη συζήτηση- ανέγνωσε την Μητροπολιτική Γνώμη, σύμφωνα με την οποία, ο π. Αθανάσιος Τσίτσας τιμάται post mortem,  δια του παρασήμου, του Χρυσού Σταυρού μετά Αστέρος, του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, δυνάμει της υπ. Αριθμ. Πρωτ. 1240/342/20.10.2016, Πράξεως του Μητροπολιτικού Συμβουλίου.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος απένειμε στην πρεσβυτέρα Σοφία Τσίτσα τον Χρυσούν Σταυρό.
 
 
 

 
 






 
 
 
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου