Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Κερκύρας Νεκτάριος : “Οι σύγχρονοι Πιλάτοι υπηρετούν την ανομία και την ιδιοτέλεια”.



Με κατάνυξη τελέστηκαν  το πρωί της Μ. Παρασκευής 14 Απριλίου 2017 οι Μεγάλες Ώρες και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως στο Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέφερε ότι ο Πιλάτος ήτο  ρωμαίος ηγεμόνας και αντιπρόσωπος του αυτοκράτορα στην Ιουδαία, είχε πολύ μεγάλη δύναμη. Όταν μετέφερε τον Κύριο στο Πραιτώριο ο όχλος των Εβραίων, αιτήθηκε να σταυρωθεί. Μετά από την ανάκριση που έκανε ο Πιλάτος στο Χριστό, δεν βρήκε καμιά κατηγορία που θα επέφερε τη θανατική του καταδίκη. Είχε μπροστά του έναν αθώο. Φοβούμενος όμως την κατηγορία που του προσήψαν οι Ιουδαίοι, ότι δηλαδή σε περίπτωση που δεν καταδίκαζε τον Κύριο, δεν θα ήτο φίλος του Καίσαρος, πραγματοποίησε την επιθυμία τους. Το μόνο που έκανε ήταν να πλύνει τα χέρια του ενώπιον του πλήθους, αποποιούμενος πάσης ευθύνης. Στον Πιλάτο υπερίσχυσε ο φόβος και η ανασφάλεια, για τον ίδιο.  Έτσι εξετέλεσε την πιο άδικη απόφαση στην ιστορία της ανθρωπότητας, οδηγώντας στο Σταυρό τον Κύριο της Δόξης.

Επιπροσθέτως ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι και στην εποχή μας είναι πολλοί οι σύγχρονοι “Πιλάτοι”, οι οποίοι ενώ γίνονται μάρτυρες καθημερινά της ανθρώπινης δυστυχίας,  αποστρέφουν το βλέμμα τους ή κωφεύουν, μη τυχόν και θιγούν τα συμφέροντά τους, σε ενδεχόμενη αντίδρασή τους προς το κατεστημένο. Θέλουν να ζουν με την ασφάλεια της θέσεώς των και με τις βεβαιότητές τους. Υπηρετούν έτσι την ανομία και την ιδιοτέλεια. Η κοινωνία μας όμως ζητά τη δικαιοσύνη και την αλήθεια, διότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος από το Θέο για να πράττει το αγαθόν. Οι άνθρωποι ζητούν ηγέτες δυνατούς όπως ο προφητάναξ Δαβίδ, σοφούς όπως ο  βασιλιάς Σολομώντας,  με παρρησία όπως ο Απόστολος Παύλος και ιερότητα βίου όπως οι Άγιοι Βασίλειος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος κάλεσε τους πιστούς να στρέψουν τις καρδιές τους προς τον Εσταυρωμένο Κύριο και με συντριβή να  αναγνωρίσουν τα λάθη τους, κάνοντας την αυτοκριτική τους. Αν και είμαστε όλοι αμαρτωλοί και λυπούμε συνεχώς τον Κύριό μας, σε Εκείνον τελικά καταφεύγουμε ζητώντας το πλούσιο έλεός Του, είπε τέλος ο Σεβασμιώτατος.














 
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου