Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Η εορτή του Αγίου Απολλοδώρου στην Ι.Μ. Κερκύρας




Την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Απολλοδώρου επισκόπου Φαιακίας.

Στο λόγο του προς τους πιστούς ο Μητροπολίτης Κερκύρας, παίρνοντας αφορμή από την Αποστολική περικοπή της ημέρας, την Προς Ρωμαίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου, υπογράμμισε ότι την τιμή και τη δόξα από τον Θεό, τη δικαιούται εκείνος ο οποίος υπηρετεί το αγαθό, τον ίδιο το Θεό δηλαδή, ζώντας κατά Χριστόν και βλέποντας στο πρόσωπο του αδελφού του τον ίδιο τον Κύριο. Όμως σήμερα οι άνθρωποι επιζητούν τις κοσμικές δόξες και τιμές, εμφορούμενοι από εγωϊστικά κίνητρα, περιφρονώντας ταυτοχρόνως Εκείνον που πραγματικά τους τιμά και τους δοξάζει, τον Ιησού Χριστό.

Ο Απόστολος Παύλος σημειώνει επιπλέον ότι κατά την ημέρα της κρίσεως, δεν θα είναι ο Χριστός που θα καταδικάσει τον άνθρωπο, διότι ο Χριστός σώζει, αλλά η συνείδηση του ανθρώπου είναι αυτή που θα ελέγξει τις πράξεις του. Κριτήριο θα είναι η αγάπη, πόσο δηλαδή κένωσε κανείς τον εαυτό του, καταργώντας το εγώ του και διηκόνησε τους αδελφούς του. Σε αυτούς που γνωρίζουν πολλά περί πίστεως και των εντολών του Θεού, θα τους ζητηθούν πολλά, την ημερά εκείνη. Οι υπόλοιποι θα κριθούν σύμφωνα με τον άγραφο νόμο της συνειδήσεως, η οποία ελέγχει τόσο τους λογισμούς, όσο και τις πράξεις των ανθρώπων. Κοντολογίς, θα υπάρξει μια τρόπον τινά “μάχη”, μεταξύ των αγαθών και των πονηρών λογισμών.

Ακόμη ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στον εορτάζοντα Άγιο Απολλόδωρο επίσκοπο Φαιακίας, τόνισε ότι ο ίδιος μετείχε στην εν Νικαία Α’ Οικουμενική Σύνοδο, των 318 Αγίων Πατέρων όπου και υπέγραψε τα πρακτικά. Ο Άγιος Απολλόδωρος όπως και οι υπόλοιποι Πατέρες οδηγούμενος από το Πανάγιο Πνεύμα, είχε λογισμούς αγαθούς και διακήρυξε την αλήθεια της Ορθοδόξου πίστεώς μας, πολεμώντας ταυτόχρονα το ψεύδος και την πλάνη, που την εποχή εκείνη είχαν εκπρόσωπό τους τον αιρεσιάρχη Άρειο.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ζήτησε από τους πιστούς να αποκτήσουν με την πνευματική τους άσκηση, καθαρότητα νοός και αγαθούς λογισμούς, αντιστεκόμενοι παράλληλα στο μυστήριο της ανομίας που ήδη συντελείται στην πατρίδα μας, αφού οι κρατούντες έπαψαν να έχουν ανδρείο φρόνημα. Πλέον έχουν, όπως οι ίδιοι διατείνονται, ουδέτερο φρόνημα, υπάκουοι στα κελεύσματα του διευθυντηρίου της Νέας Τάξεως Πραγμάτων.
 








 
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου