Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Κερκύρας Νεκτάριος : “Στη σημερινή εποχή οι συνειδήσεις μας είναι κοιμώμενες”.




Το απόγευμα του Σαββάτου 23 Ιουνίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό για τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, στο ομώνυμο χωριό της μέσης Κέρκυρας, όπου και προεξήρχε στην λιτανεία της ιεράς εικόνος του Αγίου. Την επομένη 24 Ιουνίου ο κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου Λάζου, στο Μανδούκι.

Στον λόγο του ο Μητροπολίτης Κερκύρας επεσήμανε τρία στοιχεία τα οποία αξίζουν να σημειωθούν, σχετικά με τα όσα προηγήθηκαν του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου. Το πρώτο στοιχείο είναι η στειρότητα της Ελισάβετ, μητρός του Αγίου Ιωάννου και συζύγου του Ζαχαρίου. Ειρήσθω εν παρόδω, αμφότεροι οι γονείς του Προδρόμου προήρχοντο από Λευιτική οικογένεια. Το δεύτερο στοιχείο σχετίζεται με το γήρας τόσο του Ζαχαρίου, όσο και της Ελισάβετ, γεγονός που καθιστούσε απαγορευτική μια προσπάθεια τεκνοποιίας. Και το τρίτο στοιχείο είναι η αφωνία του Ζαχαρίου, ο οποίος ενώ προσηύχετο στον Ναό, εμφανίσθηκε ενώπιόν του ο Αρχάγγελος Γαβριήλ λέγοντάς του ότι η Ελισάβετ θα συλλάβει.  Ο Ζαχαρίας δεν πίστεψε το ρήμα του Αρχαγγέλου και απ’εκείνης της ώρας έχασε την φωνή του. Στον πέμπτο μήνα της κυήσεώς της η Ελισάβετ συναντήθηκε με την Κυρία Θεοτόκο, ούσα και Εκείνη έγκυος στον Κύριο της Δόξης. Όπως μας πληροφορεί ο ιερός Ευαγγελιστής, κατά την συνάντηση των δύο γυναικών το βρέφος Ιωάννης σκίρτησε στην κοιλία της Ελισάβετ, αναγνωρίζοντας τον Ιησού Χριστό. Κατά την ημέρα της ονοματοδοσίας η Ελισάβετ φώναξε το όνομα του παιδιού, Ιωάννης. Ο Ζαχαρίας έγραψε το όνομα σε μια πλάκα και αμέσως έπαυσε η αφωνία του.

Επιπλέον ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι ο Τίμιος Πρόδρομος είναι εκείνος που άνοιξε το δρόμος και κατήγγειλε τον Χριστό στους ανθρώπους. Απετέλεσε την προφητική φωνή. Είναι εκείνος που ήλεγξε ακόμη και τις εξουσίες της εποχής του και συγκεκριμένα τον Ηρώδη, ο οποίος μοίχευε με την γυναίκα του αδελφού του. Για την ακλόνιτη πίστη του στον Κύριο ο Άγιος Ιωάννης θυσίασε ακόμη και την ζωή του ομολογώντας μέχρι και την τελευταία στιγμή την αλήθεια και καλώντας ταυτόχρονα τους ανθρώπους σε μετάνοια.

Αναφερόμενος ο κ. Νεκτάριος στη σημερινή εποχή τόνισε ότι οι συνειδήσεις μας δυστυχώς είναι κοιμώμενες. Σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μας λείπει το αγωνιστικό πνεύμα κατά της αμαρτίας και κατά του πειρασμού. Δεχόμαστε, σε πολλές περιπτώσεις αδιαμαρτύρητα, όσα αντίθεα, ανθελληνικά και ανήθικα νομοθετούν οι κρατούντες της πατρίδος μας. Και ο πλέον αδαής βλέπει να βάλλεται η Ελλάδα σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα και να υλοποιείται με τον τρόπο αυτό το σκοτεινό σχέδιο των εχθρών της πατρίδος μας. Μόνο συμπτώσεις δεν μπορούν να θεωρούνται οι επιθέσεις κατά της Εκκλησίας, η αλλοίωση της θρησκευτικής αγωγής των νέων Ελλήνων, η διαστρέβλωση της ιστορίας μας, ο ηθικός βόρβορος που έφθασε στο σημείο ο “ναός” της δημοκρατίας να στολίζεται στα χρώματα της σημαίας της κοινότητας  ΛΟΑΤΚΙ και τέλος η συνθηκολόγηση και η άνευ όρων παράδοση στα Εθνικά μας θέματα. Ξεπουλήθηκε η ποτισμένη με αίμα μαρτύρων και ηρώων Μακεδονία μας και τώρα σειρά έχει η παραχώρηση Ελληνικών χωρικών υδάτων στην Αλβανία. Στις δύσκολες αυτές στιγμές χρειάζεται όλοι μας να εντείνουμε την προσευχή μας και να γυρίσουμε στον Χριστό, στην μοναδική μας ελπίδα και απαντοχή.

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε η φωνή του Τιμίου Προδρόμου να αφυπνίσει το Έθνος μας, οδηγώντας το στην μετάνοια και την σωτηρία.
 












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου