Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Τα Μπάσματα του Αγίου

Ολοκληρώθηκαν οι Λατρευτικές Εκδηλώσεις στην Κέρκυρα για τη Μνήμη του Πολυούχου της Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος με τα Μπάσματα - την επανατοποθέτηση δηλαδή του Ιερού Σκηνώματος στη λάρνακα όπου και φυλλάσεται - το απόγευμα της Κυριακής 13 Δεκεμβρίου 2015.

Προηγήθηκε το πρωί της Κυριακής Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιουστίνος Κωνσταντάς ο οποίος, παίρνοντας αφορμή από το Αποστολικό Ανάγνωσμα, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της πνευματικής αλλαγής του ανθρώπου εν Χριστώ. Να μιμηθεί δηλαδή το Νέο Άνθρωπο, τον Κύριό μας που προσέλαβε την ανθρώπινη σάρκα την οποία αγίασε και εδόξασε.

Ένα τέτοιο παράδειγμα Νέου Ανθρώπου είναι ο Άγιος Σπυρίδων, τόνισε ο π. Ιουστίνος. Αν και δεν σπούδασε την κατά κόσμον σοφία, χαριτώθηκε εντούτοις από το Χριστό να γνωρίσει και να βιώσει την κατά Θεόν Σοφία. Πλήρης Πνεύματος Αγίου ορθοτόμησε τον λόγο της Αληθείας και ομολόγησε την Αγία Ορθόδοξη Πίστη μας στην εν Νικαία Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο, αποστομώνοντας τον αιρεσιάρχη Άρειο.

Στα πλαίσια του κηρύγματός του, ο π. Ιουστίνος  επέμεινε ιδιαίτερα στο ότι, όπως σκοπός της όλης ζωής του Αγίου μας ήταν η πίστη και η ανάδειξη αυτής με ταπεινότητα και σεμνότητα, έτσι και όλοι οι πιστοί που προσέρχονται στον Ιερό Ναό του για να προσκυνήσουν το Ιερό  Σκήνωμα θα πρέπει να διακατέχονται από τις ίδιες αρετές, διατηρώντας την ιεροπρέπεια της στιγμής και αποφεύγοντας κοσμικές εντάσεις.

Καταλήγοντας, ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. εξήρε την ποιμαντική ζωή του Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου ο οποίος, ως ένας σύγχρονος Επίσκοπος, ακολουθεί το παράδειγμα του βίου του Πολυούχου και Προστάτου της νήσου Αγίου Σπυρίδωνος.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στο μέσον της Θείας Λειτουργίας η  Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος παιάνισε προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου