Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: ΠΑΙΔΕΙΑ, ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ




Το απόγευμα της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου 2017 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα» έγινε η καθιερωμένη εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων προς τιμήν του εκπαιδευτικού κόσμου. Ομιλητής ήταν ο συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χρήστος Γιανναράς, ο οποίος μίλησε με θέμα «Η διάκριση καλού και κακού ως αποτυχημένη παιδαγωγική αρχή».

Ο κ. Γιανναράς χρησιμοποίησε ως αφόρμηση της σκέψης του έναν λόγο του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητή, ότι το κακό και το καλό δεν είναι πάντοτε κακό και καλό αλλά εξαρτώνται από τα πρόσωπα και τις περιστάσεις. Τόνισε ότι το νόημα της παιδείας δεν είναι το να καταστούν οι μαθητές καλά παιδιά ή καλοί μαθητές, αλλά να μπορούν να μάθουν την αξία της αλήθειας μέσα από τη σχέση τόσο με τον δάσκαλο όσο και τους συμμαθητές τους, αλλά και με το σχολείο εν γένει.

Η λέξη σχολείο βγαίνει από την σχόλη. Κατά τον Αριστοτέλη η σχόλη είναι η απόφαση του ανθρώπου να αφήσει την ανάγκη και να βρει το νόημα της ζωής, τη χαρά, τη δυνατότητα να μετέχει δια της σχέσης με τον πλησίον στην πόλη και στο άθλημά της. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τον τρόπο της Εκκλησίας. Στην Εκκλησία υπάρχει η κοινότητα, στην Εκκλησία προτάσσεται η σχέση και το αληθεύειν στην κοινωνία τω προσώπων.

Ο κ. Γιανναράς ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να μιμηθούν τον τρόπο των Τριών Ιεραρχών. Να υπερβούν το πρότυπο της χρησιμότητας και να βοηθήσουν τα παιδιά στην αναζήτηση απαντήσεων για τα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα της ζωής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Γιανναρά για την εξαιρετική ομιλία και τις πολλές αφορμές προβληματισμού που έδωσε στους παρευρεθέντας επεσήμανε την ανάγκη Εκκλησία και Σχολείο να συνεργάζονται ώστε να διαφυλάσσεται ο σύνδεσμος παιδείας και πίστης, αλλά και επεσήμανε την ανάγκη να μην χαθεί ο δρόμος της αλήθειας, όπως επίσης και να μην αλλοτριωθούν μα επιπόλαιους πειραματισμούς οι μαθητές.

Στο τέλος της εκδήλωσης, την οποία προσφώνησαν η Αντιδήμαρχος Κέρκυρας κ. Μαρία Μουζακίτη, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Κωνσταντίνος Γκούσης και ο Αρχιμ. Σεραφείμ Λινοσπόρης, ιεροκήρυκας, αντιπρόεδρος της Ενώσεως Χριστιανών Επιστημόνων, η Ιερά Μητρόπολις τίμησε δέκα αφυπηρετήσαντες εκπαιδευτικούς για την προσφορά τους στην παιδεία του τόπου.

Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος επέδωσε τιμητικές πλακέτες στους θεολόγους Σπυρίδωνα Σκαφιδά, Νικόλαο Σγούρο, Σπυρίδωνα Κοντογιάννη, Άγγελο Μπαρουξή και Φώτη Γουρζή, τις δασκάλες Σουλτάνα Γραμματικού, Αικατερίνη Κυπριώτη και Δέσποινα Κουρή και τους δασκάλους κ. Ηλία Ρουσάκη και Ευάγγελο Γραμενάνδη , σε κλίμα συγκίνησης και αγάπης.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η Χορωδία της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου κ. Νικολάου Μακρόπουλου.
 












 
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου