Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Ο Χριστός και η Εκκλησία Του και οι άλλες “Εκκλησίες”.




Στα πλαίσια των εσπερινών κηρυγμάτων της τοπικής μας Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 19 Νοεμβρίου 2017 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος ομιλία με θέμα : Ο Χριστός και η Εκκλησία Του και οι άλλες “Εκκλησίες”. Ομιλητής ήταν ο Πρωτ. Ευάγγελος Κούτρας.

Ο π. Ευάγγελος επεσήμανε ότι γνωρίζουμε ότι ο Χριστός ίδρυσε μία μόνο Εκκλησία και όχι πολλές. Ποιά είναι τα γνωρίσματα της αυθεντικής Εκκλησίας ; Ο Κύριος με την έλευσή Του εις τον κόσμο “Εκκλησίας σάρκα ανέλαβε”, λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Με άλλα λόγια Εκκλησία έιναι ο Ίδιος ο Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας. Το σώμα του Χριστού είναι τα μέλη της Εκκλησίας, που βαπτίζονται και έχουν σχέση πραγματική με Εκείνον, μέσω των Μυστηρίων. Τα γνωρίσματα της αυθεντικής Εκκλησίας είναι :  α) η ιστορική συνέχεια, η οποία αποδεικνύεται με την Αποστολική διαδοχή και  β) η Ορθοδοξία, η αυθεντική Εκκλησία τηρεί αναλλοίωτα την παραδεδομένη από τον Κύριο αλήθεια. Οι διάφορες “Εκκλησίες” δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, αφού αγνόησαν την Παράδοση με τις αιρετικές αντιλήψεις τους, όπως λ.χ. με την “θεωρία των κλάδων” και την “Πνευματική Εκκλησία”.

Καταλήγοντας ο π. Ευάγγελος σημείωσε ότι όσοι επιθυμούν την σωτηρία τους κοντά στον Χριστό είναι απολύτως απαραίτητο να μένουν εντός της Εκκλησίας Του και να διατηρούν ζωντανή την σχέση αυτή με τον πνευματικό τους αγώνα.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου