Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Κερκύρας Νεκτάριος : “Ο πλούτος του Χριστιανού βρίσκεται στον ουρανό”.




Την Κυριακή 19 Αυγούστου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον  ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Κολοκύθι της νότιας Κέρκυρας.

Στον λόγο του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, επισημαίνοντας παράλληλα την σημασία του πνευματικού πλούτου, που δεν είναι άλλος από την αγαπητική σχέση του ανθρώπου μετά του Τριαδικού Θεού. Οι κοσμικές και βιοτικές μέριμνες, η θήρευση της υλικής ευδαιμονίας και η εμμονή στο θέλημά του, λειτουργούν ως “βαρίδια” στην επίτευξη της ενώσεως του ανθρώπου με τον Χριστό. Ο πιστός δεν έχει καμιά δέσμευση με τα υλικά και τα πρόσκαιρα του κόσμου τούτου, διότι ποθεί μονάχα την Βασιλεία των Ουρανών, την τελείωση δηλαδή της ζωής του. Ο πλούτος του Χριστιανού βρίσκεται στον ουρανό. Όπως βλέπουμε και στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, ο πλούσιος  νέος ρωτάει  τον Κύριο τί άλλο χρειάζεται να κάνει, εκτός από την τήρηση των εντολών του μωσαϊκού νόμου, προκειμένου να γίνει κληρονόμος της αιώνιας ζωής. Ο Χριστός τον προτρέπει να δώσει τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και να Τον ακολουθήσει. Μόλις άκουσε την συμβουλή αυτή του Χριστού ο νέος λυπήθηκε, διότι η καρδιά του ήταν δεσμευμένη με τα υλικά πλούτη που διέθετε. Και τότε ο Κύριος είπε στους Μαθητές Του : “εὐκοπώτερόν ἐστι κάμηλον διὰ τρυπήματος ραφίδος δι­­­ελθεῖν ἢ πλούσιον εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ εἰσελ­θεῖν”.

Επιπλέον ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι  ο καθένας καλείται να αναθεωρήσει την ζωή του, την σκέψη του, τα θέλω του, το εγώ του και να δει τί πραγματικά ζητά από εκείνον ο Θεός. Τί είναι εκείνο που λείπει από τον άνθρωπο, προκειμένου να κοινωνήσει αγαπητικά μετά του Χριστού ; Εαν κανείς ελέγξει τον εαυτό του ειλικρινά, τότε ο δρόμος της αιωνιότητος ανοίγεται διάπλατα μπροστά του.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κερκύρας τέλεσε τον  Αγιασμό στο πνευματικό κέντρο της ενορίας. Αφού συνεχάρη εκ βάθους καρδίας τον π. Ηλία Λέσση και τους συνεργάτες του για το έργο που επιτελούν, τόνισε ότι από αρχαιοτάτων χρόνων δίπλα από τους ιερούς ναούς βρίσκονταν τα λεγόμενα προσκτίσματα που συναντώντο  οι πιστοί, πέραν της Θείας Κοινωνίας και λάβαιναν χώρα οι αγάπες των Χριστιανών.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου