Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ι.Μ. Κερκύρας




Την Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Αθανασίου στον Αγρό. Την παραμονή της εορτής της Μεταμορφώσεως 5 Αυγούστου ο κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στον Εσπερινό στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παντοκράτορος Καμαρέλας.

Στον λόγο του ο Μητροπολίτης Κερκύρας αναφέρθηκε στο κορυφαίας σπουδαιότητος γεγονός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στο όρος Θαβώρ, πριν το Εκούσιο Πάθος Του. Το πρόσωπο του  Κυρίου γίνεται Φως και τα ιμάτιά του λευκά. Οι πρόκριτοι εκ των Μαθητών Του, ήτοι ο Πέτρος, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης βλέπουν τον Τριαδικό Θεό καθώς εστί, διότι Φως ο Πατήρ, Φως ο Υιός, Φως και ο Παράκλητος. Το Άκτιστο αυτό Φως είναι η Θεία Χάρις που επισκιάζει κάθε άνθρωπο που βαπτίζεται στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Είναι το Φως εκείνο που κατανύγει τις καρδιές των μετανοούντων και αντιδοξάζει τους Αγίους, τους μετόχους με άλλα λόγια της Θείας Χάριτος. Ο Χριστός παραλαμβάνει τους συγκεκριμένους Μαθητές, διότι εκείνοι ήταν προηγμένοι στην υπακοή του Θείου θελήματος. Ο Απόστολος Πέτρος ομολόγησε τον Κύριο ως Υιό του Θεού και Λυτρωτή του κόσμου, όταν άλλοι νόμιζαν ότι ο Χριστός είναι ο Ηλίας ή ο Ιωάννης ο Βαπτιστής. Όπως και σήμερα, έτσι και τότε υπήρχε σύγχυση γύρω από το πρόσωπο του Σωτήρος Χριστού. Η σύγχυση γέννησε την μοχθηρία και η μοχθηρία οδήγησε τον Κύριο της Δόξης στο ικρίωμα του Σταυρού. Την εικόνα της Μεταμορφώσεως συμπληρώνουν ο Μωϋσής και ο Ηλίας. Ο πρώτος υπήρξε πιστός στον αληθινό Θεό έως τον θάνατό του, ο δε Ηλίας ομολόγησε τον Δημιουργό του σύμπαντος κόσμου, αλλά δεν γεύθηκε τον θάνατο. Ο Χριστός με τα δύο αυτά πρόσωπα εκ δεξιών και εξ ευωνύμων Του, δείχνει ότι είναι Κύριος και της  ζωής και του θανάτου.

Επιπλέον ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την μεγάλη του χαρά, αλλά και ικανοποίηση για το πνευματικό έργο που επιτελούν και οι δύο γυναικείες Ιερές Μονές  Παντοκράτορος, οι οποίες καθημερινά με την προσευχή τους δίδουν την Σταυροαναστάσημη μαρτυρία, ενισχύοντας ταυτοχρόνως πνευματικά τους άνθρωπους της εποχής μας που ταλαιπωρούνται από τις κοσμικές μέριμνες και το άγχος της καθημερινότητας.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε το Άκτιστο Φως της Μεταμορφώσεως να καταυγάζει τις ψυχές των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κερκύρας τέλεσε τον αγιασμό και τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο στον υπό κατασκευή νέο Ι.Ν. της Υ.Θ. της Δικαίας, μετά παρεκκλησίου Αγίων Πορφυρίου και Παϊσίου, στην Ι.Μ. Παντοκράτορος Αγίου Αθανασίου Αγρού.
 

















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου