Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

“Η πίστη δίνει νόημα στη ζωή ή η πίστη είναι το νόημα της ζωής ;”Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων και η Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο εκδήλωση-συζήτηση με θέμα : “Η πίστη δίνει νόημα στη ζωή ή η πίστη είναι το νόημα της ζωής;”, με αφορμή το νέο βιβλίο του Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού, Γενικού Αρχ. Επιτρόπου της Ι.Μ. Κερκύρας, με τίτλο : “ΛΥΧΝΑΡΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ-Αναζητώντας δρόμους πίστης σε καιρούς απιστίας ”, από τις εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ.

Πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Βασίλης Αργυριάδης, θεολόγος, συγγραφέας, μεταφραστής και επιμελητής των εκδόσεων ΕΝ ΠΛΩ, ο οποίος και στάθηκε σε τρία στοιχεία από το βιβλίο του π. Θεμιστοκλή. Καταρχήν προτάσσεται η ζωντανή και ουσιαστική σχέση του ανθρώπου με τον Ιερέα και τους αδελφούς του. Δεύτερον, τονίζεται ότι η παρουσία του Θεού εις τον κόσμο είναι ένα μυστήριο, είναι πολύ διακριτική, παρομοιάζεται με ένα λυχνάρι και όχι με έναν προβολέα. Και τρίτον, μέσα στο βιβλίο δίνεται έμφαση στην ευθύνη ημών των Χριστιανών στον κόσμο που σκοπός μας είναι να αγιασθούμε οι ίδιοι, ώστε να σαρκωθεί μέσα στις καρδιές μας ο Χριστός και να αποτελέσουμε παράλληλα ζωντανά παραδείγματα και στους άλλους ανθρώπους, οδηγώντας τους και εκείνους στην σωτηρία.

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο συγγραφέας ο οποίος και υπογράμμισε ότι το βιβλίο αυτό γράφτηκε στα πλαίσια ενός διαλόγου, με πηγή τον Λόγο του Θεού, όπως Αυτός εκφράζεται εντός της λατρείας και εντός της εκκλησιαστικής κοινότητας. Λόγος που έχει να κάνει με την αρχή να γίνει ο κόσμος “καινός” εντός μας. Από την άλλη μεριά οι σημερινοί άνθρωποι, όπως λέει ένα σύγχρονο τραγούδι, λειτουργούν στην προοπτική του “Βαρεθήκαμε τα λόγια και φύγαμε”. Αυτό είναι το σύνθημα που ισχύει σε μια εποχή εικόνων. Σήμερα ζούμε σε ένα κλίμα ανικανοποίητου. Ζητάμε πρόοδο, αγαθά, όλα εκτός της σχέσης μας με τον Θεό. Οι άνθρωποι παλεύουμε να εξουσιάσουμε κάθε έκφανση της ζωής μας. Το να αφήσει κανείς τους άλλους να τον αγαπήσουν είναι δυσεύρετο. Φοβόμαστε να αγαπηθούμε.

Ακόμη ο π. Θεμιστοκλής σημείωσε ότι οι εντός της Εκκλησίας έχουμε μια επανάπαυση σε λόγους βεβαιοτήτων, σε λόγους ηθικολογικούς, σε ένα αίσθημα ότι αρκεί η συνήθεια της Εκκλησιαστικής ζωής και όλα είναι εντάξει.

Σε όλους τους ανωτέρω προβληματισμούς την απάντηση την δίνει ο Χριστός, με την απόλυτη εμπιστοσύνη σε Εκείνον, την αποδοχή στην πρόσκλησή Του να αγαπηθούμε από Αυτόν. Το ρήμα «αγαπηθήσομαι», που είναι μια συνεχής ελπίδα και αναζήτηση, φωτίζεται από τον λόγο του Θεού ως λυχνάρι, ώστε το δικό μας λυχνάρι να μην σβήσει.

Κλείνοντας ο π. Θεμιστοκλής τόνισε ότι αν δούμε την πίστη στον Χριστό ως το νόημα της ζωής μας, μπορούμε να συζητήσουμε με το σήμερα, χωρίς φόβο και ευχαρίστησε όλους εκ βάθους καρδίας για την αρωγή τους, αλλά και για την πολυπληθή παρουσία τους στην εκδήλωση αυτή.

Ακολούθως χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος συνεχάρη το πνευματικό του τέκνο π. Θεμιστοκλή για το πλούσιο σε πνευματικότητα νέο του πόνημα, με την ευχή Κύριος ο Θεός να τον χαριτώνει, συμπληρώνοντας ότι το σκοτάδι δεν χαρακτηρίζεται από την διάκριση της ημέρας και της νύχτας, αλλά είναι μια άλλη πνευματική κατάσταση, για την οποία μίλησε ο ίδιος ο Χριστός. Ο Ίδιος ξεκαθαρίζει ότι ο άνθρωπος εκείνος που θα Τον ακολουθήσει δεν θα μείνει στο σκοτάδι, αλλά θα πορεύεται στο Φως, που είναι ο Ίδιος ο Κύριος. Στην εποχή μας δυστυχώς πορευόμαστε μέσα σε πνευματικό ζόφο. Ενώ αναγεννηθήκαμε με το Άγιο Βάπτισμα, αποστραφήκαμε τα εργά του σκότους και της αμαρτίας και  ζούμε την παρουσία του Θεού καθημερινά, εντούτοις εμφορούμενοι από την φιλαυτία μας, συνεχίζουμε να αμφισβητούμε την Αγία μας Εκκλησία.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση ακόμη απηύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος των εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικών Ιωάννης Σπιτέρης και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Χριστιανών Επιστημόνων Πανοσιολ. Αρχιμ. Σεραφείμ Λινοσπόρης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως.

Παρεμβάσεις έκαναν δύο παλαιοί μαθητές του π. Θεμιστοκλή, η Μαρίνα Μαρτίνου και ο Γιώργος Οικονομίδης, οι οποίοι διάβασαν το βιβλίο και ομίλησαν από την πλευρά των νέων ανθρώπων που αναζητούν την αλήθεια.

Την εκδήλωση πλαισίωσε χορωδιακό σχήμα με μέλη που ψάλλουν ή έψαλαν στον Ναό των Αγίων Πάντων Κέρκυρας και άλλους συνεργάτες της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως “Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ”, υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη και χοράρχη κ. Γεωργίου Λαδοβρέχη.

Τέλος συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Χρήστος Δεσύλλας, θεολόγος-ιστορικός, υπεύθυνος του ιδιαιτέρου γραφείου του Σεβασμιωτάτου.

 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου