Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Η εορτή των Αγίων Τριών Μαρτύρων στην Ι.Μ. Κερκύρας.




Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό των Αγίων Τριών Μαρτύρων, Σεργίου, Βάκχου και Ιουστίνης.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας αναφέρθηκε αρχικώς στον βίο των Αγίων Τριών Μαρτύρων, οι οποίοι αρνήθηκαν να θυσιάσουν στα είδωλα, με αποτέλεσμα να χύσουν το αίμα τους για την αγάπη του Χριστού. Δεν λογάριασαν ούτε την νεότητά τους, ούτε την καταγωγή τους, ούτε και τον ίδιο τον θάνατο, καθότι ενδυναμώνονταν από τον νικητή του θανάτου, τον Κύριο. Οι Άγιοι μάς διδάσκουν διαχρονικά, να πολεμάμε τον πειρασμό και την αμαρτία, σε όλες τους τις εκφάνσεις. Για να έχει ο Χριστιανός δύναμη εσωτερική χρειάζεται πίστις και ελπίδα. Την ζωή του την νοηματοδοτεί ο άνθρωπος εκείνος που έχει τοποθετήσει ως κέντρο της τον ίδιο τον Κύριο. Αυτή είναι η φανέρωση της δυνάμεως και της ελπίδος.

Επιπλέον ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την Αποστολική περικοπή της ημέρας από την Β’ Προς Κορινθίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου. Ο Απόστολος των Εθνών ομιλεί για τα υπερφυά γεγονότα που έζησε στην ζωή του, χρησιμοποιώντας μάλιστα άλλο πρόσωπο : “γνώρισα  άνθρωπο, ο οποίος αρπάχθηκε στον τρίτο ουρανό και είδε όλα τα θαυμαστά του Θεού”. Και επανέρχεται ο Άγιος Παύλος λέγοντας ότι παρά το γεγονός ότι ο Θεός επέτρεψε όλα αυτά τα θαυμαστά και έδωσε Χάρη σε αυτόν τον άνθρωπο, ομολογεί ότι ο ίδιος έχει “σκόλοπα” εντός της σαρκός του, ένα είδος ασθενείας δηλαδή που τον ταλαιπωρούσε πολύ. Ως άνθρωπος ο Απόστολος παρακάλεσε τον Χριστό, ζητώντας Του να τον απαλλάξει από αυτή την νόσο, προκειμένου να προσφέρει την διακονία του. Και τότε ο Θεός του απάντησε ότι είναι αρκετή για εκείνον η Χάρις που του έχει δοθεί. Η δύναμη του Κυρίου φανερώνεται μέσα από την ασθένεια, την κακοπάθεια και τις θλίψεις. Μέσα από τις διάφορες δοκιμασίες πραγματώνεται η ταπείνωση στον άνθρωπο. Κατά πρώτον, ο Θεός αναγνωρίζει ως γνήσιο τέκνο Του τον ταπεινό και όχι τον εγωιστή. Όχι εκείνον που προβάλει ως κέντρο τον εαυτό του, αδιαφορώντας για τους αδελφούς του. Δεύτερον, εκείνος που υποφέρει από οποιαδήποτε θλίψη, συνεργεί στο να ελκύει την Θεία Χάρη εντός του. Και τρίτον, δια της ταπεινώσεως και της Χάριτός  του Χριστού κατεργάζεται η σωτηρία μας, η τελική έκβαση της πορείας του πιστού.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε η Χάρις του Κυρίου να ενισχύει τον πνευματικό αγώνα των πιστών, δια πρεσβειών των Αγίων Τριών Μαρτύρων.
 










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου