Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Ιερατική Σύναξη της Ι.Μ. Κερκύρας.




Ενόψει των ημερών του Αγίου Δωδεκαημέρου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο, Ιερατική Σύναξη της Ι.Μ. Κερκύρας, με ομιλητή τον κ. Νικόλαο Ξιώνη, καθηγητή Δογματικής στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος αφού παρουσιάσε τον κ. Ξιώνη, αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία που έχει για εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς η βίωση εντός των καρδιών μας, η κατά σάρκα γέννηση του Υιού και Λόγου του Θεού. Το βίωμα αυτό καλείται ιδίως ο Ιερεύς να το μεταδώσει  και στους υπόλοιπους πιστούς, μέσω του Εκκλησιαστικού του ήθους πρωτίστως και της εν γένει στάσεως της ζωής του δευτερευόντως.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο κ. Ξιώνης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο, ανέπτυξε την ομιλία του που είχε ως θέμα : “Δογματική προσέγγιση του Μυστηρίου της κατά σάρκα γεννήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού”. Ο Μέγας Βασίλειος στην ομιλία του “στην Αγίαν του Χριστού γέννησην”, διακρίνει αμέσως την αϊδια γέννηση του Υιού και Λόγου του Θεού, από την κατά σάρκα γέννηση. Η διάκριση αυτή που κάνει δεν είναι τυχαία. Η αϊδια γέννηση του Λόγου του Θεού, είναι αυτή που λέγεται κυρίως και πρεπόντως για την γέννηση του Χριστού, λέγει ο Μέγας Βασίλειος, εφόσον αυτή διακρίνει το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, κατά το υποστατικό ιδίωμα του γεννητού. Ο τρόπος που πραγματοποιείται η οικείωση της ανθρωπότητος από τον Θεό Λόγο, δεν είναι κατά τον Μ. Βασίλειο μεταβατικός, αλλά μεταδοτικός. Δεν μεταβαίνει η Θεία φύση στην ανθρώπινη, αλλά μεταδίδει στην ανθρώπινη τις Θείες ιδιότητες. Η αποκάλυψη του Λόγου του Θεού δεν γίνεται δια της γεννήσεως εν τόπω και χρόνω, αλλά δια της αναλήψεως της ανθρωπίνης φύσεως μέσα στον χρόνο και στην ιστορία.

Καταλήγοντας ο κ. Ξιώνης τόνισε ότι σήμερα καλούμστε ως Χριστιανοί να πολεμήσουμε την ειδωλολατρεία που έχει ως έκφανσή της τον εγωισμό, την εξουσιομανία και τον ναρκισσισμό. Προκειμένου ο άνθρωπος να προστατέψει το εγώ του και να αυτοπροβληθεί,  δεν διστάζει να μεταχειριστεί πλείστους όσους τρόπους, ξεπουλώντας και την πίστη του και τον ίδιο τον Χριστό.

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιουστίνος Κωνσταντάς, Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Κερκύρας, ο οποίος και ενημέρωσε τους πατέρες της τοπικής Εκκλησίας για θέματα διοικητικά.
 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου