Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Η εορτή των Αγίων Πάντων στην Ι.Μ. Κερκύρας
Την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. των Αγίων Πάντων στην πόλη της Κέρκυρας.
Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, επισημαίνοντας δύο σημεία από τον λόγο του Κυρίου μας. Κατά πρώτον ο Χριστός τονίζει την μεγάλη σημασία που έχει η ομολογία έμπροσθεν των ανθρώπων, ότι Εκείνος είναι ο Υιός του Θεού και σωτήρας του κόσμου. Αυτόν που θα κάνει την ομολογία με παρρησία μπροστά στους ανθρώπους, ο Κύριος θα τον ομολογήσει με την σειρά Του ενώπιον του Πατρός Του εν ημέρα Κρίσεως. Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με την  αγάπη. Ο Χριστός ξεκαθαρίζει ότι όποιος αγαπάει περισσότερο από τον Θεό γονείς, παιδιά ή φίλους, τότε αυτός δεν είναι άξιος. Πολλές φορές εμείς εμφορούμενοι από υπέρμετρο συναισθηματισμό, δείχνουμε υπερβολική αγάπη για τα παιδιά μας, τους οικείους μας και τους φίλους μας, διατηρώντας ταυτόχρονα μια τυπική σχέση με τον Χριστό. Ο Δημιουργός μας όμως είναι ο Θεός, Εκείνος που εμπράκτως μας αγάπησε τόσο, μέχρι που θυσιάστηκε επί του Σταυρού, για την σωτηρία μας. Την αδυναμία μας αυτή, τον συναισθηματισμό δηλαδή, εκμεταλλεύεται άριστα ο πονηρός, προκειμένου να μας χωρίσει από τον Θεό.
Αναφερόμενος ο Μητροπολίτης Κερκύρας στους εορτάζοντες Αγίους Πάντες επεσήμανε ότι τιμούμε όχι μόνον τους γνωστούς, αλλά και τους αγνώστους σε εμάς, τους αφανείς Αγίους. Οι μέν Μάρτυρες ομολόγησαν τον Χριστό, θυσιάζοντας την ζωή τους, οι δε λοιποί των Αγίων ομολόγησαν τον Κύριο, διά του μαρτυρίου της συνειδήσεώς των. Οι Άγιοι Πάντες είναι οι φωτεινοί αστέρες του ουρανίου στερεώματος και οι οδοδείκτες της ζωής μας. Μπορεί προφανώς όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος ο ένας αστέρας από τον άλλο να διαφέρει σε λαμπρότητα, πλην όμως όλοι φέρουν το φως του ήλιου της δικαιοσύνης, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε οι πρεσβείες των Αγίων Πάντων να οδηγούν τους πιστούς στην ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου