Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στην Ι.Μ. Κερκύρας
Την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής Μπογδανάτικων, στους Παξούς και την επομένη 26 Ιουλίου ο κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής Οζιάς,  επίσης στο νησί των Παξών.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας παίρνοντας αφορμή από το Απολυτίκιο της Αγίας : “Τν σπουδήν σου τ κλήσει κατάλληλον, ργασαμένη φερώνυμε, τν μώνυμόν σου πίστιν ες κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευ θλοφόρε”επεσήμανε ότι η Αγία Παρασκευή υπήρξε η ομώνυμος πίστις. Γεννήθηκε από ευλαβείς γονείς ημέρα Παρασκευή. Η ημέρα αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Πάθος και τον Σταυρικό θάνατο του Κυρίου μας. Η Οσιομάρτυς Παρασκευή τόσο πολύ αγάπησε τον εράσμιο της ψυχής της Ιησού Χριστό, ώστε θυσίασε την ζωή της για Εκείνον. Πίστεψε και βίωσε το Πάθος και την Ανάσταση του Χριστού.
Επιπλέον ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η Αγία Παρασκευή είναι ο μετέωρος λίθος, ο οποίος χτυπήθηκε από διάφορα κύματα. Πρώτο κύμα ήταν αυτό της ρωμαϊκής ειδωλολατρίας και αθεϊας. Δεύτερο κύμα υπήρξε ο υλικός πλούτος που κληρονόμησε η Αγία από τους γονείς της, που όμως δεν στάθηκε εμπόδιο, ώστε να την χωρίσει από τον Χριστό. Και τρίτο κύμα που την χτύπησε με σφοδρότητα ήταν το μαρτύριό της. Παρόλα τα βασανιστήρια όμως που υπέστη η Αγία Παρασκευή, έχοντας ανδρείο φρόνημα, ομολόγησε με παρρησία τον Κύριο και Θεό της.
Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος κάλεσε τους πιστούς να μιμηθούν την ανδρεία της Αγίας Παρασκευής και να  λάβουν απόφαση στην ζωή τους, να ακολουθήσουν τον Κύριο της Δόξης, σε καιρούς ιδιαίτερα χαλεπούς. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός προφήτευσε ότι θα έρθει εποχή κατά την οποία “θα ζωσθή ο τόπος με μια κλωστή”. Η κλωστή αυτή είναι το διαδίκτυο, όπου η αλόγιστη χρήση του έχει καταστρέψει τις ανθρώπινες σχέσεις, κάνοντας τον σύγχρονο άνθρωπο δούλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου