Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Η εορτή της Αγίας Κυριακής στην Ι.Μ. Κερκύρας




Την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή της Αγίας Κυριακής στους Κουραμάδες.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, σημειώνοντας ότι ο Κύριος μάς τονίζει πόσο επιζήμιο είναι για την ψυχή μας το πάθος της πλεονεξίας και  η επιθυμία για την  απόκτηση υλικών αγαθών. Αντιθέτως, η πλήρης εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού Πατρός και η τήρηση των εντολών Του, πλημμυρίζει τον άνθρωπο από την Χάρη του Παναγίου Πνεύματος. Ο Χριστός φέρνει ως παράδειγμα τα πετεινά του ουρανού, αλλά και τα φυτά, των οποίων η ομορφία δεν συγκρίνεται ούτε με τα πλούτη του βασιλέως  Σολομώντα. Και όμως, τόσο τα πουλιά, όσο και τα φυτά δεν αγωνιούν για τις βιοτικές τους ανάγκες. Επιπλέον ο Κύριος τονίζει ότι το λυχνάρι του σώματος είναι ο οφθαλμός. Αν ο οφθαλμός είναι αγαθός και καθαρός, τότε και το σώμα του ανθρώπου είναι καθαρό. Σε αντίθετη περίπτωση το πονηρό μάτι κάνει και το σώμα ακάθαρτο.
Ακόμη ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι το Ευαγγέλιο έχει τρεις εκφάνσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την συνείδηση του ανθρώπου, η οποία και τον ελέγχει συνεχώς, τόσο για αυτά που σκέπτεται, όσα και για εκείνα που πράττει. Η δεύτερη έκφανση είναι η κτίση- φύση μέσα στην οποία ο άνθρωπος  ζει, δοξολογώντας τον Δημιουργό του. Και η τρίτη είναι φυσικά η παρουσία του αληθινού Θεού στην ζωή μας, η ενσάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού, το Πάθος Του, η τριήμερη ταφή Του, η εκ νεκρών Ανάστασή  και η Ανάληψή Του.
Αναφερόμενος στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Κυριακή ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι η Αγία έδωσε ολάκερη την ζωή της στην διακονία του Εράσμιου της ψυχής της, του Νυμφίου Χριστού. Υπέστη πάρα πολλά βασανιστήρια, με σκοπό να αρνηθεί τον Κύριο. Εκείνη όμως, αν και γυναίκα είχε ανδρείο φρόνημα και ομολόγησε με παρρησία ως τον αποκεφαλισμό της ότι μοναδικός Κύριος και Θεός της ήταν ο Ιησούς Χριστός. Ο ίδιος ο Κύριος την είχε επισκεφθεί μέσα στην φυλακή και την ενίσχυε, λέγοντάς της ότι το Πνεύμα Του την επισκιάζει. Η Αγία Κυριακή δόξασε τον Χριστό έμπροσθεν των ανθρώπων και Εκείνος την αντιδόξασε. Έχουν περάσει τόσοι αιώνες από τον θάνατο της Αγίας Κυριακής και το αίμα της βοά εώς σήμερα. Το μαρτύριό της είναι εκείνο το οποίο μάς καλεί σε πνευματική αφύπνιση, ιδίως σήμερα όπου διάφοροι, είτε αυτοί λέγονται κρατούντες, είτε κέντρα λήψης αποφάσεων, προσπαθούν να μας συσκοτίσουν και να φιμώσουν την συνείδησή μας, με απώτερο σκοπό να μας απομακρύνουν από τον Χριστό και την  Εκκλησία Του, γεμίζοντάς μας ταυτόχρονα με άγχος για την καθημερινότητα, ενώ μοναδικό μέλημα του Χριστιανού είναι η ένωση με τον Κύριο και η εκζήτηση της Βασιλείας των Ουρανών.
Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους πιστούς η Αγία Κυριακή να είναι η σκέπη και η προστασία στην ζωή τους.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου