Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Κερκύρας Νεκτάριος : “Να μην παραμελούμε τα χαρίσματα που μας έδωσε ο Θεός”
Την Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου, στο ομώνυμο χωριό της Κέρκυρας.
Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την Αποστολική περικοπή της ημέρας, υπογραμμίζοντας δύο προτροπές του Αποστόλου Παύλου προς τον μαθητή του Τιμόθεο. Ο Απόστολος των Εθνών τονίζει πρώτον ότι κανείς δεν θα πρέπει να αγνοεί την νεότητα του Τιμόθεου και τον ζήλο του για τον Κύριο και δεύτερον ο ίδιος ο Τιμόθεος να μην παραμελεί τα χαρίσματά του. Η περικοπη αυτή συνδέεται με τον εορτάζοντα Άγιο Μεγαλομάρτυρα  Προκόπιο, ο οποίος και νέος ήταν στην ηλικία και δεν παραμέλησε, αλλά τουναντίον ανέδειξε τα χαρίσματα που του δώρησε ο Κύριος. Ο Νεανίας όπως ονομαζόταν στην αρχή, ήταν αξιωματικός του Ρωμαϊκού στρατού στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Κάποια στιγμή του δόθηκε η εντολή να επιτεθεί κατά των Χριστιανών. Στον δρόμο όμως, όπως ακριβώς και με τον Απόστολο Παύλο, εμφανίστηκε ο Κύριος με τον Τίμιο Σταυρό και τον ρώτησε γιατί τον διώκει. Αμέσως ο Νεανίας μετανόησε και έλαβε από τον Χριστό το όνομα Προκόπιος. Η πίστη και η αγάπη για τον Ιησού Χριστό ήταν τόσο δυνατή στην καρδιά του Αγίου Προκοπίου, όπου ακόμα και τα φρικτά βασανιστήρια, στα οποία τον υπέβαλαν, δεν τον λύγισαν. Ομολόγησε με παρρησία τον Τριαδικό Θεό και αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραδώσει μαρτυρικά το πνεύμα του, δι’αποκεφαλισμού.
Ο Μητροπολίτης Κερκύρας επεσήμανε ακόμη ότι η εποχή μας μοιάζει πολύ με εκείνην που έζησε ο Άγιος Προκόπιος. Και σήμερα οι διώκτες  του Χριστού είναι πολλοί και επιβάλλουν στο σύνολο της κοινωνίας μας, οποιαδήποτε διαστροφή και ανωμαλία μπορεί να γεννήσει ο ανθρώπινος νους, επιδιώκοντας ταυτοχρόνως την αυτοπροβολή και τον αυτοθαυμασμό (νεοειδωλολατρία). Ο καθένας είναι ελεύθερος, ακόμα και να μην πιστεύει στον Θεό. Δεν έχει όμως το δικαίωμα να ψηφίζει αντίθεους νόμους ή να λοιδωρεί και να εμπαίζει την πίστη των Ορθόδοξων Ελλήνων  που αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας. Αυτό που χρειάζεται από την πλευρά μας είναι να μην παραμελούμε το  μέγα χάρισμα που μας έχει δοθεί και δεν είναι άλλο από την πίστη στον αληθινό Θεό.
Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος ζήτησε από τους πιστούς να οπλιστούν με πνεύμα ανδρείας και αντιστάσεως κατά του πειρασμού και της αμαρτίας, δια πρεσβειών του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου