Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Η Γερόντισσα Ευφημία στο Φροντιστήριο Στελεχών της Μητροπόλεως Κερκύρας


 
 

Στα πλαίσια του Φροντιστηρίου Στελεχών της Ι.Μ. Κερκύρας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο ομιλία της Γερόντισσας Ευφημίας,  Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, Αγίου Αθανασίου (Αγρού), με θέμα “Το θέλημα”.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατ. Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας, αφού μετέφερε τις πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, καλωσόρισε την Γερόντισσα Ευφημία, σημειώνοντας παράλληλα την μεγάλη σπουδαιότητα που έχει ο λόγος των Μοναχών, για την πνευματική οικοδομή των ανθρώπων.

Στην ομιλία της η Γερόντισσα Ευφημία επεσήμανε ότι από την θέληση κατευθύνονται τόσο η ορμή του σώματος, όσο και η κίνηση των λογισμών. Αλλά και κάθε πράξη και κάθε τι το ανθρώπινο. Ο πρώτος άνθρωπος, ο Άδάμ είναι αυτεξούσιος, διότι  η θέλησή του είναι κατ’εικόνα Θεού. Η ακεραιότητά του διατηρούνταν με την Χάρη και τη θέλησή του και κάθε πράξη του, σήμαινε ομοίωση του προσώπου του με τον Θεό. Αύξηση και μόρφωση του κατ’εικόνα Θεού. Με την εμφάνιση όμως της αμαρτίας ο άνθρωπος δεν ζει κατ’εικόνα Θεού. Αποσπάται από τον Θεό, μεταβάλλεται το πρόσωπό του και μαζί του γενικά ολόκληρη η ανθρωπότητα. Η βούληση οικοδομεί το πρόσωπο, όταν κινείται σύμφωνα με την εικόνα του Θεού. Άλλως το εξασθενεί και το καταστρέφει. Η φθορά της βούλησης από την αμαρτία είναι τόσο δεινή, ώστε η πρώτη απαίτηση του Χριστού από τον άνθρωπο είναι το “μηδαμού ζητεί το εαυτού θέλημα”, κατά τον Άγιο Μακάριο τον Αιγύπτιο.

Επιπλέον η Γερόντισσα Ευφημία τόνισε ότι ο Πατήρ βρίσκει την μορφή του Υιού στο πρόσωπό μας. Η σκέψη και η βούλησή μας γίνονται Χριστός. Δια της προσευχής πραγματώνεται η  χριστοποίηση της θελήσεως για όλους τους πιστούς. Ο άνθρωπος που αγωνίζεται πνευματικά  καλείται να αρνηθεί το ατομικό του θέλημα και να αποδεχθεί το θέλημα του Θεού, που οδηγεί με τη  σειρά του στην αγάπη και την αγιότητα. Κορωνίδα όλων των ανωτέρω αποτελεί η υπακοή, η απάρνηση του εγώ, αλλά και η  πειθαρχία στην καθοδήγηση του πιστού, από τον πνευματικό του πατέρα.

Καταλήγοντας η Γερόντισσα υπογράμμισε τους τρόπους με τους οποίος ο άνθρωπος μπορεί να αποκόψει το ίδιον θέλημα και να γίνει εκζητητής του Θείου θελήματος. Αυτό επιτυγχάνεται με την προσευχή, την ταπείνωση την μελέτη του λόγου του Θεού και κυρίως με την υπακοή στον πνευματικό πατέρα.

Τέλος η Γερόντισσα Ευφημία ευχήθηκε σε όλους καλή και ευλογημένη Σαρακοστή, καλό αγώνα και προσήλωση στον στόχο του πιστού που δεν είναι άλλος από την ένωσή του με τον Τριαδικό Θεό. 
 






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου