Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Κερκύρας Νεκτάριος :”Ο Ουράνιος Πατέρας περιμένει την επιστροφή μας”.




Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Ι.Ν. των Αγίων Τριών Μαρτύρων, στην Γαρίτσα.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέλυσε τόσο την Ευαγγελική, όσο και την Αποστολική περικοπή της ημέρας. Για το μεν Ευαγγελικό ανάγνωμα εκείνο που αξίζει να τονισθεί είναι ότι ο πατέρας της παραβολής, όταν είδε τον υιό του να επιστρέφει σε εκείνον μετανοών, δεν τον ρώτησε ούτε γιατί έφυγε, ούτε του ζήτησε να απολογηθεί για  οτιδήποτε. Ακούγοντας μονάχα την κραυγή του υιού “πάτερ”, τον πήρε στην αγκαλιά του και τον καταφίλησε. Η σκηνή αυτή μας δείχνει την σχέση που έχει ο άνθρωπος με τον Δημιουργό του. Ο άνθρωπος συναισθανόμενος την αμαρτωλότητά του και πόσο και έχει λυπήσει τον Θεό, επιστρέφει σε Εκείνον. Ο Ουράνιος Πατέρας περιμένει την επιστροφή μας. Αρκεί να τον αναγνωρίσουμε ως Πατέρα μας και να μετανοήσουμε. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας η σχέση μεταξύ Θεού και ανθρώπου δεν είναι δικανική. Είναι σχέση πατέρα και παιδιού. Σκοπός της μετανοίας δεν είναι η έκτιση ποινών για τα διάφορα αμαρτήματα, αλλά η οντολογική μεταμόρφωση του ανθρώπου και η οικοδόμηση αγαπητικής σχέσης μετά του Χριστού.

Όσον αφορά την Αποστολική περικοπή, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Απόστολος Παύλος μας δείχνει τον τρόπο που μπορεί να πραγματοποιηθεί η αγαπητική σχέση μεταξύ Θεού και ανθρώπου. Και αυτή δεν είναι άλλη από την διαφύλαξη τόσο της ψυχής όσο και του σώματος, καθότι το τελευταίο αποτελεί ναό του Αγίου Πνεύματος. Σε καμιά περίπτωση ο άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το σώμα του για πράξεις αντίθετες με τον Χριστό. Όπως και σε έναν ζώντα οργανισμό, έτσι και το Σώμα της Εκκλησίας κανείς δεν δικαιούται να το μιαίνει.

Επιπροσθέτως ο Μητροπολίτης Κερκύρας, παίρνοντας αφορμή από το πανεθνικό συλλαλητήριο των Αθηνών, τόνισε ότι οι Έλληνες βγαίνουν στους δρόμους, διότι άνομα κέντρα του εξωτερικού σε αγαστή συνεργασία με εγχώρια, προσπαθούν να εξαφανίσουν την πίστη, την φιλοπατρία, την ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του λαού, χρησιμοποιώντας την διαστρέβλωση και το ψεύδος, όπως ακριβώς και ο εμπνευστής και  ενορχηστρωτής όλων αυτών των αντίθεων σχεδίων, ο πατήρ του ψεύδους.

Ο Χριστός όμως δεν θα μας εγκαταλείψει, αρκεί να μετανοήσουμε και να επιστρέψουμε σε Εκείνον, στην μοναδική μας ελπίδα και απαντοχή, υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον κ. Χριστόδουλο Πανδή, Θεολόγο-καθηγητή.
 













 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου