Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Η εορτή του Αγίου Τρύφωνος στην Ι.Μ. Κερκύρας




Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Ι.Ν. της Αγίας Τριάδος, που έχει ως δευτέρα μονή τον εορτάζοντα Άγιο Μεγαλομάρτυρα Τρύφωνα,  στο χωριό Κάτω Παυλιάνα.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας επεσήμανε ότι την εποχή που έζησε ο Άγιος Τρύφων  η πίστη στον Χριστό βρίσκονταν υπό διωγμό, από την καθεστηκυία τότε τάξη. Οι Χριστιανοί θεωρούμενοι ως εξτρεμιστικά στοιχεία βασανίζονταν και μαρτυρούσαν, διότι δεν προσέφεραν θυσίες στα είδωλα και δεν λάτρευαν τον αυτοκράτορα. Εκείνο το στοιχείο που ενδυνάμωνε τους Χριστιανούς ήταν η ακλόνιτη πίστη τους στον Σωτήρα Χριστό. Με την πίστη αυτή στον Αναστάντα Κύριο, είχε εξαλειφθεί από την καρδιά τους και ο ελάχιστος φόβος του θανάτου. Αυτή ήταν και η αποστολή του Λόγου εις τον κόσμο, η υπέρβαση του θάνατου.

Ο Άγιος Τρύφωνας, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, μελετούσε συνεχώς τον λόγο του Θεού και προσευχόταν. Ο Χριστός ενεργούσε μέσω του Αγίου Τρύφωνος, με τα θαύματα που επιτελούσε. Το γεγονός αυτό δεν άρεσε στις ρωμαϊκές αρχές οι οποίες συνέλαβαν τον Άγιο Τρύφωνα και τον οδήγησαν σε φρικτά βασανιστήρια, ώστε να τον κάμψουν ψυχικά και να αρνηθεί τον Χριστό. Ο Άγιος Τρύφωνας όχι μόνον δεν αρνήθηκε τον Κύριο, αλλά τον ομολόγησε με παρρησία και ο Χριστός του χάρισε τον στέφανο του μαρτυρίου. Ο Θεός αντιδοξάζει αυτούς που Τον δοξάζουν.

Επιπλέον ο κ. Νεκτάριος σημείωσε ότι  και η σημερινή εποχή είναι εφάμιλλη αυτής που έζησε ο Άγιος Τρύφωνας. Και σήμερα η πίστη στον Χριστό διώκεται, από τα διάφορα αντίθεα κέντρα και οφείλουμε ως βαπτισμένοι Χριστιανοί να μείνουμε εδραίοι στην Ορθόδοξη Πίστη μας. Αυτή την φορά δεν καλούμαστε να μαρτυρήσουμε με το αίμα μας, αλλά με τη  συνείδησή μας.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους πιστούς να μιμηθούν την ζωή και το θάρρος του Αγίου Τρύφωνος, ομολογώντας με παρρησία την μοναδική μας ελπίδα, τον Ιησού Χριστό.
 







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου