Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Ο Β’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Κερκύρας




Το απόγευμα της Κυριακής 25 Φεβρουαρίου 2018 τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος ο Β’ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Θεοφιλέστατος ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα : “Ο άνθρωπος ως εικόνα Θεού”.

Ο κ. Αντώνιος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο, σημείωσε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού. Έχει δηλαδή τις αρετές του Τριαδικού Θεού, ως χαρίσματα, που καλείται και να τα καλλιεργήσει και να τα πολλαπλασιάσει. Υπάρχουν όμως και κάποιες προϋποθέσεις, ώστε ο άνθρωπος απο το κατ’εικόνα να πορευθεί στο καθ’ομοίωσιν. Κατά πρώτον χρειάζεται ο πιστός να είναι Ορθόδοξος, να έχει με άλλα λόγια την ορθή πίστη, σχετικά με τον Χριστό και να μην παρεκλείνει, ούτε και στο ελάχιστο από αυτήν, αλλά να παραμένει εδραίος, στην διδασκαλία του Κυρίου και των Αγίων Πατέρων. Δεύτερη προϋπόθεση είναι η ορθοπραξία. Δεν φτάνει να πιστεύει κανείς ορθά, αλλά και να πράττει αντιστοίχως. Η ορθοπραξία συνεπάγεται με την πραγμάτωση του Θείου θελήματος και την αποκοπή του ιδίου θελήματος. Και τρίτη προϋπόθεση είναι η ταπεινοφροσύνη, ο τρόπος δηλαδή που μπορούν να επιτευχθούν τα ανωτέρω. Χωρίς τον Χριστό τίποτα δεν μπορεί να γίνει κατορθωτό. Ο άνθρωπος που αγωνίζεται πνευματικά, παίρνει δύναμη από τον Τριαδικό Θεό, που τον οδηγεί στο καθ’ομοίωσιν. Και τί σημαίνει καθ’ομοίωσιν ; Είναι το τέλος του πνευματικού αγώνα του πιστού και η εν Χριστώ Ιησού ένωσή του. Είναι η κοινωνία μετά του Θεού, της Κυρίας Θεοτόκου και μετά πάντων των Αγίων  στην Βασιλεία των Ουρανών. Είναι τέλος η θέα του Ακτίστου Φωτός που καταυγάζει κάθε ανθρώπινη ψυχή. Ζωντανά παραδείγματα μετοχής στην εν Χριστώ ζωή, αποτελούν οι Άγιοι μας, οι οποίοι προγεύθηκαν από τον παρόντα ακόμα κόσμο, την Βασιλεία του Θεού.

Κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος ευχήθηκε καλό υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και να μας αξιώσει όλους ο Χριστός να βιώσουμε  και την ένδοξη εκ νεκρών Ανάστασή Του.

Από την πλευρά της τοπικής Εκκλησίας ευχαρίσησε τον κ. Αντώνιο, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιουστίνος Κωνσταντάς, Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Κερκύρας.
 





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου