Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Κερκύρας Νεκτάριος : “Ο Χριστιανός χρειάζεται να έχει σπλάχνα οικτιρμών.”




Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, τονίζοντας την σημασία του χρυσού λεγόμενου κανόνος του Κυρίου μας : “καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως”. Από την αρχή της ιστορίας του ανθρωπίνου γένους προέκυψε η ανάγκη της θέσπισης νόμων, προκειμένου οι ανθρώπινες κοινωνίες να διαβιούν οργανωμένα. Αυτοί όμως οι νόμοι αδικούσαν και συνεχίζουν να αδικούν μερίδες των κοινωνιών, οι οποίες και αντιδρούν στην εφαρμογή τους. Με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι διχάζονται. Αν όμως τηρούνταν οι προτροπές της Αγίας Γραφής, του ζωντανού λόγου του Θεού, όπως επισημαίνουν και οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, θα εξέλειπαν οι λόγοι ύπαρξης των κοσμικών λεγομένων νόμων. Στον αντίποδα, υπάρχουν φωνές που δηλώνουν ότι τάχα όσα κηρρύτει η Γραφή είναι ανεφάρμοστα. Οι Άγιοί μας αποδεικνύουν όμως περίτρανα, ότι όχι μόνον είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ο Θείος νόμος, αλλά και μέσω αυτού ο άνθρωπος μεταμορφώνεται και τελειούται εν Χριστώ Ιησού.

Επιπλέον ο Μητροπολίτης Κερκύρας στάθηκε στον λόγο του Χριστού : “γίνεσθε οὖν οἰκτίρμονες, καθὼς καὶ ὁ πατὴρ ὑμῶν οἰκτίρμων ἐστί”. Στον λόγο αυτό ο Κύριος προτρέπει του Χριστιανούς να κάνουν την υπέρβαση γενόμενοι οικτίρμονες και  μιμούμενοι τον ουράνιο Πατέρα τους. Ο πιστός καλείται με άλλα λόγια να κενώσει τον εαυτό του, να αγαπήσει εξ’όλης της καρδίας του τόσο τον Θεό, όσο και τους αδελφούς του, να έχει σπλάχνα οικτιρμών, ακόμη και στους εχθρούς του, προσευχόμενος πρωτίστως για εκείνους και τέλος να γίνει ελεήμονας.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος προέτρεψε τους πιστούς να ακολουθήσουν την στενή και τεθλιμμένη οδό του Κυρίου, που οδηγεί προς  την σωτηρία και στην θέωση.
 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου