Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας στην Κέρκυρα




Στα πλαίσια του συνεδρίου Αποδήμου Επτανησιακού Ελληνισμού, το οποίο διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έφθασε στην Κέρκυρα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος το πρωί της Τετάρτης 5 Σεπτεμβρίου 2018.

Στις έντεκα το πρωί πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του Μακαριωτάτου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο, στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, όπου και εψάλη Ιερά Παράκληση.

Στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Κερκύρας αφού καλωσόρισε μετά βαθυτάτου σεβασμού τον Μακαριώτατο και τους Μητροπολίτες Κεφαλληνίας Δημήτριο, Δωδώνης Χρυσόστομο και Αμαντίας Ναθαναήλ στο νησί του Αγίου Σπυρίδωνος, αναφέρθηκε στην ακτινοβολούσα προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας, ο οποίος ανέστησε εκ θεμελίων την Ορθόδοξη Εκκλησία της γείτονος, καθιστώντας την παράδειγμα προς μίμησιν για ολάκερο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Ακόμη ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι στους χαλεπούς καιρούς που περνάει τόσο η πατρίδα μας, αλλά και η οικουμένη, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προστρέχουν στην Εκκλησία και στους Αγίους της Πίστεώς μας, οι οποίοι αποτελούν την απαντοχή μας. Ο Άγιος Σπυρίδων, δια των πρεσβειών του όλους αυτούς τους αιώνες φρουρεί και σκεπάζει το νησί της Κέρκυρας.

Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Κερκύρας ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο συνέδριο του  Αποδήμου Επτανησιακού Ελληνισμού και Κύριος ο Θεός να ενδυναμώνει και να δίδει υγεία στον Μακαριώτατο, ώστε να συνεχίσει το θεάρεστο έργο που επιτελεί στην Αλβανία. 

Κατόπιν ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του αφού ευχαρίστησε τόσο τον Μητροπολίτη Κερκύρας, όσο και τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για την ευγενική πρόσκληση, επεσήμανε ότι ήρθε στην Κέρκυρα ως απλός προσκυνητής. Όταν κανείς ασπάζεται τα ιερά λείψανα των Αγίων, αντιλαμβάνεται ότι η σιωπή των Αγίων είναι η πιο εύγλωττη μαρτυρία της Ορθοδοξίας. Εκείνο που ξεχώρισε τον Άγιο Σπυρίδωνα ήταν η ταπεινοφροσύνη του και η σιωπή του. Το ζητούμενο για τον Χριστιανό δεν είναι άλλο από την Αγιότητα. Τιμούμε πραγματικά τους Αγίους όταν τους έχουμε ως πρότυπα στη ζωή μας. Η Αγιότητα δεν εκφράζεται πάντοτε με θαύματα, ή με το μαρτύριο, αλλά εκφράζεται στην καθημερινή ζώη. Η αδιάκοπη πορεία του πιστού δεν είναι πόσο έφθασε και πού,  αλλά ότι προσπαθεί να αγαπήσει πιο τίμια, πιο αληθινά και πιο ολοκληρωτικά.

Ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας σημείωσε ότι γίνεται μεγάλη συζήτηση σήμερα για την αγάπη και την μεγάλη ακτινοβολία της Ορθοδοξίας. Δεν πρέπει να λησμονούμε όμως τον λόγο του Κυρίου που λέγει ότι αυτός που τον αγαπάει πραγματικά τηρεί τις εντολές Του. Δυστυχώς εμείς οι Ορθόδοξοι πολλές φορές έχουμε μια μαγική εικόνα για την πίστη μας, περιοριζόμενοι σε εξωτερικές εκδηλώσεις. Η Ορθοδοξία παραμένει στηριγμένη στο Ευαγγέλιο. Τελικώς το ζητούμενο είναι να αυξήσουμε την  αγάπη μας τόσο προς τον Θεό, όσο και προς τους ανθρώπους.

Καταλήγοντας ο Μακαριώτατος ευχήθηκε ο Θεός να αξιώνει τους Χριστιανούς όλο και περισσότερο να εμπνέονται από τους Αγίους και να ακτινοβολούν περισσότερη αγάπη, περισσότερη ελπίδα, περισσότερη πίστη.

Εν συνεχεία ο  Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας μετέβη στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως, στα Μουράγια όπου και  έκανε επίσημες δηλώσεις στον τύπο και στα ΜΜΕ. Δηλώσεις ακόμη έκαναν ο Μητροπολίτης Κερκύρας, καθώς και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
 

 











 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου