Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Χειροθεσία Οικονόμου στην Ι.Μ. Κερκύρας



Το απόγευμα της Παρασκευής 7 Σεπτεμβρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό στον Ι.Ν. της Υ.Θ. Λαμποβιτίσσης στην Άφρα, όπου και χειροθέτησε Οικονόμο τον εφημέριο του ναού π. Νεκτάριο Μπόκο.

Στον λόγο του ο κ. Νεκτάριος ανέλυσε ένα από τα αναγνώσματα της Παλαιάς Διαθήκης και συγκεκριμένα το όραμα που είδε ο προφήτης Ιεζεκιήλ, ενόσω βρισκόταν στον ναό του Σολομώντος. Εκεί, καθώς οι ιερείς πρόσφεραν θυσίες εξιλεώσεως προς τον Θεό, ο προφήτης θέλησε να εισέλθει στο εσωτρικό του ναού από την ανατολική είσοδο. Η πόρτα αυτή όμως ήταν σφραγισμένη και η πρόσβαση επιτρεπόταν μόνο από τις υπόλοιπες θύρες. Οι Πατέρες της Εκκλησίας αναφέρουν ότι αυτή η κεκλεισμένη πύλη απετέλεσε προτύπωση της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία με τον πνευματικό της αγώνα πολέμησε τον πειρασμό και την  αμαρτία και έγινε κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος. Μέσα στα παρθενικά Της σπλάχνα προσέλαβε το ανθρώπινο φύραμα ο Υιός και Λόγος του Θεού, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Η Κυρία Θεοτόκος είναι η πύλη που οδηγεί στην σωτηρία, στην κοινωνία δηλαδή μετά του Χριστού. Η Παναγία είναι ήδη πολίτης της Βασιλείας των Ουρανών και παρεδρεύει στον θρόνο του Θεού, μεσιτεύοντας για όλους εμάς.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος παίρνοντας αφορμή από την εις Οικονόμον χειροθεσία του πατρός Νεκταρίου, αφού εξήρε τόσο το ήθος του, όσο και τον ζήλο του, τόνισε ότι ζούμε σε έναν κόσμο που έχει αγριέψει και έχει εγκλωβιστεί στην εγωπάθειά του, ενδιαφερόμενος μονάχα για το άτομο του και επιδεικνύοντας ταυτόχρονα κτηνώδη αδιαφορία για τον αδελφό του. Αποστολή του Ιερέως είναι να οδηγήσει την κάθε ψυχή που του εμπιστεύθηκε ο Χριστός, στην σωτηρία. Η ευθύνη και το βάρος που επωμίζεται ο Ιερέας, αλλά και ο Επίσκοπος είναι τεράστια. Με την Χάρη του Κυρίου όμως η οποιαδήποτε δυσκολία ξεπερνιέται.

Από την πλευρά του ο π. Νεκτάριος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πατρική του αγάπη και τόνισε ότι από τους ανθρώπους της Κέρκυρας, Κληρικούς και λαϊκούς εισέπραξε και συνεχίζει να εισπράττει την αγάπη τους.
 







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου