Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

“Εκσυγχρονίζεται η παράδοσή μας ;”



Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, σε συνεργασία με την Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων Νομού Κέρκυρας, στα πλαίσια του θεσμού “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο” διοργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης 6 Σεπτεμβρίου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο, εκδήλωση με θέμα : “ Εκσυγχρονίζεται η παράδοσή μας ;”. Ομιλητής ήταν ο καθηγητής της Φιλοσοφίας, θεολόγος, συγγραφέας και πνευματικός άνθρωπος κ. Χρήστος Γιανναράς. Παρέστησαν ακόμη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος και Δωδώνης κ. Χρυσόστομος.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Νεκτάριος τόνισε την σπουδαιότητα της παραδόσεως ιδίως της πατρίδος μας με την πλούσια πνευματική και πολιτιστική της κληρονομιά. Σήμερα μετά πολλής λύπης βλέπουμε να πολεμείται η παράδοση αυτού του τόπου από εγχώρια και ξενικά κέντρα, χάριν δήθεν της παγκοσμιοποιήσεως και του εκσυγχρονισμού. Ο λαός μας έχει χάσει τον πνευματικό προσανατολισμό και οδηγείται σε αποκοπή από τις ρίζες του. Το στοιχείο που κράτησε όρθιο το Γένος των Ελλήνων επί τέσσερις αιώνες Τουρκοκρατίας, ήταν η Ορθόδοξη πίστη και παράδοση. Και την τωρινή κρίση θα την υπερβούμε αν διατηρήσουμε ζωντανή την παράδοσή μας, υπογράμμισε κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος.

Ο κ. Γιανναράς ξεκίνησε την εισήγησή του δίδοντας τον ορισμό της παραδόσεως. Η παράδοση δεν είναι ένα ιδεολόγημα, αλλά η συσσωρευμένη πείρα αιώνων, η οποία παρήγαγε πολιτισμό και απετέλεσε την αντιπρόταση προς την Δύση. Η παράδοση του τόπου αυτού έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της το “κοινωνείν”. Από την άλλη, η πρόταση που κομίζει ο δυτικός κόσμος προβάλει την ατομοκεντρικότητα, συνάμα με την χρησιμοθηρία. Έχοντας το άτομο ως επίκεντρο, η Εσπερία ομιλεί συνεχώς περί των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αναμοχλεύοντάς τα στο πεδίο της συμπεριφοράς και στο πεδίο της υπάρξεως, όπου δεν υπάρχει έννοια του δικαιώματος. Ο εκσυγχρονισμός από την άλλη μεριά νοείται εν Ελλάδι, ως μιμητισμός δυτικών προτύπων, εντελώς ξένων στην εμπειρία αυτού του τόπου. Μια από τις αιτίες αυτής της συμπεριφοράς είναι η έλλειψη παιδείας, αφενός μεν με την κατακρεούργηση της Ελληνικής γλώσσας, όπως έγινε με το μονοτονικό, και αφετέρου με τον ιστορικό αναθεωρητισμό λ.χ. ότι τάχα δεν υπήρξε κρυφό σχολιό. Όλες αυτές οι συντονισμένες επιθέσεις κατά της γλώσσας και της ιστορίας, οδήγησαν στον σημερινό ξεπεσμό και την πλήρη κατάρρευση των πάντων.

Καταλήγοντας ο κ. Γιανναράς ανέφερε ότι η λύση για να ξεπεραστεί η πολύπλευρη αυτή κρίση, είναι να διατηρήσουμε όπως και οι πρόγονοί μας αυτή την συσσωρευμένη πείρα αιώνων που έχουμε. Να ξαναβρούμε το κοινοτικό πνεύμα, τον τρόπο του συνεταιρίζεσθαι, να αφυπνιστούμε προσωπικά, να εκζητήσουμε την κοινωνία σχέσεων, να προτάξουμε την πίστη στον Χριστό ως νόημα και ελπίδα και να ξαναδούμε την Εκκλησία ως γιορτή. Όλα αυτά απαιτούν μία Εκκλησία στην οποία θα ξαναδιδαχτούν τα αρχαία ελληνικά, μία δημοκρατία η οποία θα γίνει κατόρθωμα ποιότητας, μία συνείδηση ότι υπάρχουμε για να αγαπούμε και να παλεύουμε για το κοινό καλό.

Όπως πολύ εύστοχα έχει επισημάνει ο Διονύσης Σαββόπουλος την παράδοση δεν μας την παραδίδουν οι προηγούμενες γενεές, αλλά εμείς παραδιδόμαστε σε εκείνην.

Να σημειωθεί τέλος ότι χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η πρόεδρος της Ένωσης Χριστιανών Επιστημόνων Νομού Κέρκυρας κα Ειρήνη Μαλαχά.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου