Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Άγιο Νεκτάριο στην Ι.Μ. Κερκύρας
Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018  τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της Κέρκυρας, Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Δαιποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και συνιερουργούντων  των  Μητροπολιτών Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου κ. Δωροθέου και Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, για την εορτή του Αγίου Νεκταρίου.

Τον Θείο λόγο  κήρυξε ο Μητροπολίτης Καισαριανής, ο οποίος αναφέρθηκε σε τρία χαρακτηριστικά γνωρίσματα του βίου  του Αγίου του 20ου αιώνος, του Αγίου  Νεκταρίου. Κατά πρώτον ο Άγιος Νεκτάριος υπήρξε καλός ποιμένας, κατά την έννοια που έδωσε ο Κύριός μας, θυσιάστηκε δηλαδή για τα λογικά πρόβατα που του ενεπιστεύθη ο Χριστός. Δεύτερον ο νεοφανής Άγιος ήταν απλανής διδάσκαλος της Εκκλησίας, διότι ποτέ δεν νόθευσε την αμώμητη Ορθόδοξη πίστη, αλλά απεναντίας ορθοτομούσε τον λόγο της αληθείας. Γνήσιος διδάσκαλος της Εκκλησίας είναι εκείνος που παραμένει εδραίος και σταθερός στην Ευαγγελική διδασκαλία, χωρίς να παρεκλίνει ούτε και στο ελάχιστο από αυτήν. Και τρίτο γνώρισμα του Αγίου Νεκταρίου είναι ότι υπήρξε στοργικός πνευματικός πατέρας. Για την σπουδαιότητα του πνευματικού πατρός ομιλεί πολύ ξεκάθαρα ο Απόστολος Παύλος στην Προς Κορινθίους Α’ επιστολή του : “μυρίους παιδαγωγοὺς ἔχητε ἐν Χριστῷ, ἀλλ᾿ οὐ πολλοὺς πατέρας”.  Γι’αυτό κυρίως οι πιστοί οφείλουν να αναγνωρίζουν και να τιμούν τους πνευματικούς τους πατέρες και εν προκειμένω τον Επίσκοπο της επαρχίας τους, για τον καθημερινό του κόπο, την προσευχή του και την ανησυχία του για το ποίμνιό του.

Κλείνοντας ο κ. Δανιήλ ευχήθηκε στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο, ο οποίος κοσμεί την Εκκλησία της Ελλάδος,  τα έτη του να είναι πολλά και να συνεχίσει να διαποιμαίνει θεοφιλώς την Εκκλησία της Κερκύρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων, δίδοντας καθημερινά την Σταυροαναστάσιμη μαρτυρία.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες που τον τίμησαν με την παρουσία τους, για την αδελφική τους αγάπη, καθώς και τον κλήρο, τα στελέχη της Ιεράς Μητροπόλεως και το λαό της τοπικής Εκκλησίας, για την εκτίμησή τους προς το πρόσωπό του.   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου