Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Δ’ Κυριακής των Νηστειών στην Κέρκυρα





Τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής 10 Απριλίου 2016 ο Κατανυκτικός Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Κωνσταντάς, Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Κερκύρας, με θέμα : “ Η άσκηση στην καθημερινότητά μας “ (κατά τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος). Ο π. Ιουστίνος αναφέρθηκε αρχικά στο βίο του Αγίου Ιωάννου, ο οποίος σε ηλικία 17 ετών ακολούθησε τη μοναχική ζωή, ασχολούμενος με την άσκηση και τη συγγραφή. Ακόμη έγινε Ηγούμενος στη Μονή του Όρους Σινά.
            Ο Άγιος Ιωάννης υπήρξε ο συγγραφέας του ασκητικού έργου “ Κλίμαξ “, που περιλαμβάνει τριάντα λόγους, οι οποίοι παρομοιάζονται με σκαλοπάτια, όπου το κάθε σκαλοπάτι αποτελεί και από μια αρετή, που οδηγεί τον μετανοούντα άνθρωπο στην ένωσή του με το Θεό. Η Κλίμακα αυτή έχει ως πρότυπό της τη σκάλα του Ιακώβ που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη. Επιπλέον ο Άγιος Ιωάννης σημειώνει ότι όσοι θέλουμε να φύγουμε από την Αίγυπτο, την αμαρτία δηλαδή, και να ελευθερωθούμε από την τυραννία των παθών μας, έχουμε ανάγκη από ένα Μωϋσή (ένα πνευματικό οδηγό), που θα γίνει ο μεσίτης μας προς τον Θεό. Ο εξομολόγος αποτελεί το θεμέλιο στον πνευματικό αγώνα του πιστού.
Πρώτο σκαλοπάτι (αρετή) στην Κλίμακα του Αγίου Ιωάννου είναι η μετάνοια, η ανανέωση του βαπτίσματός μας και η συμφωνία με το Θεό για μια νέα ζωή,  η υιοθέτηση της ελπίδας και  η αποκήρυξη της απελπισίας. Επιπλέον έχουμε την καταλαλιά, τη συκοφαντία και την κατάκριση κατά των αδελφών μας. Όμως δεν μπορεί να συμβιβάζεται η κατάκριση με εκείνον που μετανοεί. Τα όπλα που καταπολεμάται η καταλαλιά είναι η αγάπη, το πένθος της ψυχής και η μετάνοια. Κατόπιν ο Άγιος Ιωάννης μας τονίζει την ταπεινοφροσύνη, την κατάσταση κατά την οποία ο άνθρωπος λησμονεί αμέσως τα κατορθώματά του και θεωρεί τον εαυτό του τον πιο αμαρτωλό από όλους. Όποιος αγωνίζεται και αποκτά τη μια αρετή, μετέχει και στις άλλες, λιγότερο στην αρχή και περισσότερο όσο αγωνίζεται.
Κλείνοντας ο π. Ιουστίνος υπογράμμισε ότι απόκτηση και η σχέση πνευματικού εξομολόγου, η υπακοή στο θέλημα του Θεού, η εξομολόγηση των αμαρτιών μας χωρίς ντροπή, η μετάνοιά μας, η αποφυγή της καταλαλιάς και η υψοποιός ταπείνωση, που είναι το απόλυτο παράδειγμα ο Αρχηγός της Πίστεώς μας ο Ιησούς Χριστός, είναι οι αρετές εκείνες που μας οδηγούν από τη γη στον ουρανό και την ένωσή μας με τον Τριαδικό μας Θεό.
Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον π. Ιουστίνο, τόνισε και εκείνος με τη σειρά του, τη σπουδαιότητα του αγώνος που διεξάγει ο κάθε Χριστιανός, ώστε να νεκρώσει τα πάθη του. Χρειάζεται ζήλος και αγάπη για τον Κύριό μας και συνεχής εγρήγορση, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.  












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου