Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Η Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Κερκύρας




Τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 25 Μαρτίου 2018 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο αποκεκαλυμμένο Μυστήριο της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους, στο οποίο συμμετέχει η Παναγία μας, ελευθέρα βουλήσει και δέχεται στα παρθενικά Της σπλάχνα τον Υιό και Λόγο του Θεού, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Το κεφάλαιο αυτό της σωτηρίας που ψάλλουμε στο Απολυτίκιο του Ευαγγελισμού, δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον Κύριό μας, την αιτία της υπάρξεώς μας, ο Οποίος μας χαρίζει τη Χάρη Του και την κοινωνία μετά του Τριαδικού Θεού. Ο Χριστός ενσαρκώνεται και ελευθερώνει  ολάκερο το ανθρώπινο γένος από την σκλαβιά της αμαρτίας και του θανάτου. Ο Κύριος μάς  καλεί να βιώσουμε την πραγματική ελευθερία, την αγάπη, αλλά και τη θυσία.

Επιπλέον ο Μητροπολίτης Κερκύρας  ανέφερε ότι οι ήρωες του 1821, αγωνίστηκαν πρωτίστως υπέρ της αμωμήτου Πίστεως μας  και  έπειτα υπέρ της πατρίδος, δίνοντάς μας το παράδειγμα, ώστε να μένουμε εδραίοι στα θέματα της πίστεως και του Έθνους μας, όπως τα παραλάβαμε από τους πατέρες μας. Διαβιώντας μέσα σε κακουχίες, για τέσσερις αιώνες, οι πρόγονοί μας, κράτησαν μέσα στην καρδιά τους την αγάπη για τον Χριστό, την Κυρία Θεοτόκο και τους Αγίους. Γι’αυτό και ο Θεός δεν τους εγκατέλειψε,  αλλά τους  χάρισε  την ελευθερία.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος προέτρεψε τους πιστούς να έχουν ανδρείο φρόνημα, ενδεδυμένοι τα όπλα του Φωτός, σε μια περίοδο κατά την οποία ο “Σουλτάνος” της γείτονος χώρας, μετά και τις τελευταίες επιτυχίες του στρατού του στη βόρεια Συρία, έχει αποθρασυνθεί, εξαπολύοντας σε καθημερινή βάση πολεμικές απειλές κατά της Ελλάδος, την στιγμή που κρατούνται όμηροι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανουπόλεως, τα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών μας, για 25η ημέρα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλη η Δοξολογία στο Μητροπολίτικό Ναό, ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας, τον οποίο ανέγνωσε ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος, διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ και στη συνέχεια έγινε η κατάθεση των στεφάνων στο Ηρώο της πόλεως, καθώς και στο άγαλμα του πρώτου Κυβερνήτου της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια.

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση.
 












 

                                                                                                                              

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου