Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Έκθεση Ορθόδοξου Χριστιανικού βιβλίου στην Ι.Μ. Κερκύρας




Στα πλαίσια της ενάρξεως της έκθεσης Ορθόδοξου Χριστιανικού βιβλίου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 10 Μαρτίου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο, εκδήλωση με θέμα : “Πριν νυχτώσει : Αναζητώντας το “γιατί” της ζωής”, του κ. Ελευθέριου Ελευθεριάδη, συγγραφέως, ψυχολόγου.

Προηγήθηκε η τέλεση του Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο.

Ο κ. Νεκτάριος ανέφερε στον λόγο του ότι η τοπική Εκκλησία δίδει την φετινή χρονιά την δυνατότητα στους ανθρώπους να εντρυφίσουν στα βιβλία και τις προεκτάσεις τόσο της Θεολογικής, όσο και της εν γένει Εκκλησιαστικής Ζωής, ώστε να αντλήσουν δύναμη. Ο γραφίδα που ερμηνεύει τον λόγο του Θεού, αλλά και των Πατέρων, είναι η ζωντανή μαρτυρία του ιδίου του Χριστού. Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί μπορούμε να ωφεληθούμε τα μέγιστα, μέσα από τα βιβλία, τα οποία εν πολλοίς έχουν περιφρονηθεί στην εποχή μας, όπου  οι άνθρωποι έχουν αντικαταστήσει την μελέτη του βιβλίου, με την περιήγηση στο διαδίκτυο. Το βιβλίο όμως διαχρονικά έχει αξία και πάντοτε είναι επίκαιρο στην ζωή μας.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος αφού υποδέχθηκε τον συγγραφέα κ. Ελευθεριάδη επεσήμανε την μεγάλη σπουδαιότητα που έχει η επιστήμη της ψυχολογίας, σε συνάρτηση πάντοτε με τον Θεό.

Ακολούθως ομίλησε ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχ. Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας, ο οποίος και προλόγισε το βιβλίο του κ. Ελευθέριου Ελευθεριάδη. Ο π. Θεμιστοκλής σημείωσε ότι Εκείνος που δίδει νόημα στη ζωή του ανθρώπου είναι ο Χριστός. Ο άνθρωπος που βρίσκεται κοντά στην πηγή της ζωής στον Θεό έχει και ο ίδιος ζωή. Αντιθέτως, αυτός που απομακρύνεται από τον Χριστό πορεύεται στο διάστημα της ζωής του, χωρίς πυξίδα και χωρίς νόημα. Ζωή και διαπροσωπικές σχέσεις νοούνται μονάχα ως σχέση με τον Θεό και τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο  συγγραφέας του βιβλίου, ο οποίος διαπύστωσε ότι η ρίζα των προβλημάτων των συμπατριωτών μας σήμερα είναι η αποδιοργάνωση. Ο άνθρωπος αδυνατεί να απαντήσει σε υπαρξιακά ερωτήματα, όπως λ.χ. από πού προέρχεται, πού πορεύεται και ποιός είναι ο σκοπός της ζωής. Ο κ. Ελευθεριάδης παίρνοντας αφορμή από την παραβολή του Ασώτου, τόνισε την σπουδαιότητα της επιστροφής στην πατρική εστία, στον ίδιο τον Θεό.

Καταλήγοντας ο συγγραφέας υπογράμμισε ότι ο τίτλος του βιβλίου “Πριν νυχτώσει”, αναφέρεται στον θάνατο. Καλούμαστε όλοι μας στο βραχύ διάστημα του βίου μας να απαντήσουμε στα ανωτέρω υπαρξιακά ερωτήματα και να μην υπεκφεύγουμε υπό τον φόβο του θανάτου, συμπλήρωσε κλείνοντας ο κ. Ελευθεριάδης.

Να σημειωθεί τέλος ότι η έκθεση θα διαρκέσει από 10 εως 18 Μαρτίου και οι ώρες λειτουργίας είναι 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι και 5:30 το απόγευμα με 9 το βράδυ καθημερινά, στο Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 2).
 







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου