Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Κερκύρας Νεκτάριος : ” Η σοφία του Θεού μάς δίνει τη σύνεση και μας περικρατεί”




Το απόγευμα της Δευτέρας  19 Μαρτίου 2018 τελέστηκε στον Ι.Ν. των Αγίων Πάντων πόλεως, η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και η λήξη τόσο του Φροντιστηρίου Στελεχών, όσο και της Σχολής Γονέων της Ι.Μ. Κερκύρας

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε  δύο στίχους, από το βιβλίο των Παροιμιών της Παλαιάς Διαθήκης. Αρχικώς σχολίασε τον στίχο  : “ Ἐν καρδίᾳ ἀγαθὴ ἀνδρὸς ἀναπαύσεται σοφία ”. Η σοφία του Θεού είναι εκείνη με την οποία η ανθρωπότητα έχει κατακοσμηθεί. Η σοφία του Θεού μάς δίνει τη σύνεση και μας περικρατεί, αρκεί εμείς να έχουμε καρδιά αγαθή, ώστε να αναπαυθεί ο Χριστός εντός μας. Και συνεχίζει ο Παροιμιαστής : “ ἐν δὲ καρδίᾳ ἀφρόνων οὐ διαγινώσκεται ”. Απεναντίας στην καρδιά του άφρονος και του άδικου, η σοφία του Θεού δεν υπάρχει, διότι έχει διασαλευθεί  η κοινωνία μετά του Θεού. Αλλά και οι σχέσεις των ανθρώπων έχουν γίνει εχθρικές, με τον έναν να προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβληθεί στον άλλο. Την συπεριφορά αυτή την διακρίνει κανείς από την δολοφονία του Άβελ, από τον αδελφό του Κάϊν και  τις καταστροφές των χρόνων της Παλαιάς Διαθήκης.

Επιπροσθέτως ο Μητροπολίτης Κερκύρας επεσήμανε ότι και στην δική μας εποχή επικρατεί στις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους, αλλά και με τον Θεό, το ασύνετο και το ασυμβίβαστο. Οι ακοές των πολέμων και οι επιβουλεύσεις των εθνών  αυξάνονται. Δεν έχουν παύσει οι οικογενειακές συγκρούσεις και  οι κοινωνικές αναταραχές. Δυστυχώς και στην πατρίδα μας επικρατεί η πνευματική ακαταστασία. Στην αρχή παραξενευόμαστε ακούγοντας για όλα αυτά που συμβαίνουν παγκοσμίως. Από την άλλη μεριά όμως, προϊόντος του χρόνου, συνηθίζουμε και δεν αντιδράμε. Βλέπουμε καθημερινά να επελαύνει η Νέα Τάξη Πραγμάτων, που μοναδικό σκοπό έχει την ισοπέδωση του ανθρωπίνου προσώπου και την ανάδειξη της ανηθικότητας και της ανομίας, με την προώθηση των συμφώνων συμβίωσης, του γάμου των ομοφυλοφίλων, την νομιμοποίηση των εκτρώσεων κ.ο.κ. Ο άνθρωπος μετατρέπεται από πρόσωπο κατ’εικόνα Θεού πλασμένο, σε άτομο και  μονάδα.

Ακόμη ο Σεβασμιώτατος τόνισε στους πιστούς ότι ο Κύριός μας, ο Ιησούς Χριστός δεν θα εγκαταλείψει το πλάσμα Του. Το έχει πει άλλωστε το Πνεύμα του Θεού : “ Ὁ ὑπομείνας εἰς τέλος οὗτος σωθήσεται”. Από εμάς χρειάζεται  προσευχή, υπομονή, πίστη, καρτερία και ελπίδα στον Χριστό.

Στο τέλος της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λήξη του Φροντιστηρίου Στελεχών  και της Σχολής Γονέων της Ι.Μ. Κερκύρας, τα οποία λειτούργησαν για 15η χρονιά, υπό την πνευματική καθοδήγηση του Μητροπολίτου Κερκύρας. Για  το Φροντιστήριο Στελεχών ομίλησε ο υπεύθυνος Πανοσιολ. Αρχ. Χρυσόστομος Κουτσούρης, ο οποίος ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον Σεβασμιώτατο, υπογραμμίζοντας παράλληλα την σπουδαιότητα της καταρτίσεως των στελεχών που επανδρώνουν την τοπική Εκκλησία, σε καιρούς χαλεπούς, που καλούνται να δίδουν καθημερινά μαρτυρία Χριστού.

Επίσης από την μεριά της Σχολής Γονέων ομίλησε ο υπεύθυνος, Αιδεσ. Πρωτ. Σπυρίδων Τριαντάφυλλος ο οποίος αφού ευχαρίστησε και εκείνος με την σειρά του τον Σεβασμιώτατο για την στήριξη που δίδει, τόνισε ότι οι γονείς έχουν ένα ιερό καθήκον απέναντι στον Θεό. Να γαλουχήσουν τα παιδιά τους “ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου“. Στα πρόσωπα των παιδιών αντικατοπτρίζεται ο ίδιος ο Χριστός. Ως εκ τούτου η ευθύνη των γονέων είναι τεράστια. Για τον λόγο αυτό η τοπική Εκκλησία, δίδει την αρωγή της.

Ακολούθως ο κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε  τους πατέρες, αλλά και τους υπόλοιπους Ιερείς, τα στελέχη και  τους ομιλητές που εργάζονται όλα αυτά τα χρόνια άοκνα στο γεώργιο του Κυρίου και έχουν ανταποκριθεί τόσο στο κάλεσμα της Εκκλησίας τους, όσο και στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του ιδίου του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος τους αποκάλεσε συν-οδοιπόρους στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Να σημειωθεί τέλος ότι μετά το πέρας της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας επιδόθηκαν τα διοριστήρια των στελεχών του Φροντιστηρίου και οι βεβαιώσεις της Σχολής Γονέων.
 












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου