Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Ο Γ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Κερκύρας



Το απόγευμα της Κυριακής 4 Μαρτίου 2018 τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, ο Γ’ Κατανυκτικός Εσπερινός, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Ομιλητής ήταν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιουστίνος Κωνσταντάς, Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Κερκύρας, με θέμα :”Νηστεία και Προσευχή, πορεία προς την Ανάσταση”.

Ο π. Ιουστίνος αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, ανέλυσε τον λόγο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, περί νηστείας, υπογραμμίζοντας   ότι  νηστεία δεν σημαίνει ότι απέχουμε από διάφορες τροφές, αλλά συνεπάγεται με την αποκοπή των παθών. Η νηστεία είναι “δεμένη” μαζί με την ελεημοσύνη. Η τελευταία είναι πολύ σημαντική καθότι ο Ίδιος ο Κύριος την ζητά από εμάς. Ζητά τα υλικά μας αγαθά να τα αξιοποιήσουμε, για την πνευματική μας ωφέλεια. Τα υλικά αγαθά δεν είναι δικά μας, αλλά χαρισμένα από τον Θεό σε εμάς. Χρειάζεται ακόμη να τα κάνουμε ελεημοσύνη προς τους αδελφούς μας.

Από την άλλη πλευρά η προσευχή που έρχεται ως επακόλουθο της νηστείας μάς οδηγεί στην νήψη, η οποία είναι η φυλακή των αισθήσεων και της καρδιάς μας. Η σημασία της νήψεως είναι πολύ μεγάλη. Εκείνη προφυλάσει την καρδιά μας, ώστε να μην γίνει βορά στον νοητό λύκο, που είναι ο διάβολος και η αμαρτία.

Καταλήγοντας ο π. Ιουστίνος τόνισε ότι η νηστεία γίνεται η αιτία, η άσκηση η αφορμή, η προσευχή ο καρπός, η νήψη ο φύλακας της καρδιάς μας, η μετάνοια ο δρόμος, ο Χριστός ο σκοπός, το Πάθος Του η πορεία και η Ανάστασή Του είναι η νίκη Του προς τον κοσμοκράτορα του αιώνος τούτου, τον διάβολο. Το νόημα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι η αιώνια συνάντησή μας με τον Ιησού Χριστό και τον τρόπο μάς τον υποδεικνύει η Εκκλησία μας, με τον λόγο των Πατέρων.

Ακολούθως ο Μητροπολίτης Κερκύρας επεσήμανε ότι ο λόγος των Πατέρων της Αγίας μας Εκκλησίας είναι πάντοτε επίκαιρος, ένας ασφαλής λιμήν που εγείρει τις καρδιές των Χριστιανών, από τον πνευματικό λήθαργο.
 











 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου