Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Κερκύρας Νεκτάριος : “Η πίστη μας βρίσκεται υπό διωγμό”.




Το Σάββατο 9 Μαρτίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στην Ιερά Μονή Υ.Θ. Βλαχερνών, στο χωριό Σκριπερό.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας, με αφορμή την μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων,  επεσήμανε ότι οι Μάρτυρες της Εκκλησίας μας αποτελούν τα ζωντανά σύμβολα πνευματικής αντίστασης και ανδρείας, απέναντι στον πειρασμό και στην αμαρτία. Οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες θυσίασαν την ζωή τους μέσα σε μια παγωμένη λίμνη. Όταν πορεύονταν προς το μαρτύριο, έλεγαν ότι ο μεν χειμών είναι δριμύς, ο δε παράδεισος είναι γλυκύς. Αλγεινή η πήξις, αλλά ηδεία η απόλαυσις. Αυτή την ηδειτάτη απόλαυση μπορεί να την βιώνει κανείς μονάχα εντός της Εκκλησίας του Χριστού, ιδίως δε στους ευλογημένους τόπους των μοναστηριών, όπου η προσευχή αναπέμπεται νυχθημερόν προς τον Κύριο της Δόξης.

Επιπλέον ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι χρειάζεται να παραδειγματιστούμε όλοι μας από τους Αγίους Τεσσαράκοντα Μάρτυρες και να αντισταθούμε στους σημερινούς εχθρούς της Εκκλησίας  και της πατρίδος μας. Δυστυχώς η πίστη μας βρίσκεται υπό διωγμό. Οι κρατούντες προσπαθούν όχι μόνο να την αλλοιώσουν, αλλά ει δυνατόν να την εκριζώσουν από την καρδιά του Έλληνα. Από την άλλη μεριά όμως, ο ιερός Χρυσόστομος, αναφερόμενος στην Εκκλησία, υπογραμμίζει ότι η νοητή αυτή ναύς μπορεί να κλυδωνίζεται, όμως δεν καταποντίζεται. Εμείς έχουμε ιερό καθήκον, κατά το παράδειγμα των Μαρτύρων,  να αγωνιζόμαστε και κυρίως να εργαζόμαστε πνευματικά. Μέσα στην Εκκλησία ο άνθρωπος αναγεννάται, χριστοποιείται και κατ’επέκταση θεώνεται.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος, αφού εξέφρασε την μεγάλη του χαρά και ικανοποίηση, συνεχάρη τον Αρχιμ. π. Αρσένιο Πεππέ, ο οποίος ανακαίνησε την ιστορική Ι.Μ. της Υ.Θ. Βλαχερνών, ένα μοναστήρι που δίδει  ψυχική θεραπεία και ανάπαυση στον σύγχρονο άνθρωπο.
 








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου