Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Πρώτη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στην Ι.Μ. Κερκύρας



Με την προσήκουσα κατάνυξη τελέστηκε το πρωί της Τετάρτης 13 Μαρτίου 2019 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, η πρώτη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας παίρνοντας αφορμή από το Βιβλικό ανάγνωσμα της ημέρας και συγκεκριμένα από το βιβλίο των Παροιμιών, επεσήμανε ότι το πνεύμα του Θεού έρχεται και απευθύνεται σε εμάς, λέγοντάς μας ότι εάν μπορέσουμε να κατανοήσουμε την θέση μας έναντι του Θεού, τότε θα έχουμε πάρει την σοφία Εκείνου. Χωρίς την σοφία του Κυρίου, η ζωή μας είναι ανούσια. Ο πνευματικός μας αγώνας έγκειται ακριβώς στο να γνωρίσουμε τον Θεό, μέσα από την σοφία Του. Άλλωστε ο  Ίδιος μέσα στις Παροιμίες λέγει ότι μέσα από την δική Του σοφία, θα αποκτήσει ο άνθρωπος την θεογνωσία. Θα κατανοήσει δηλαδή ποιός είναι ο Θεός και ποιά η σχέση του ανθρώπου με τον Δημιουργό του. Όταν αποκτήσουμε την κατά Θεόν σοφία, τότε θα γνωρίσουμε και τον εαυτό μας. Σήμερα όλοι μας πιστεύουμε ότι έχουμε κατορθώσει να αναγνωρίζουμε το θέλημά μας, την σκέψη μας , τον εαυτό μας. Όμως αυταπατώμεθα, διότι όταν ο άνθρωπος φθάσει σε ένα τέλμα πνευματικό, καταφεύγει σε άλλες μεθόδους, προερχόμενες εν πολλοίς από την Ανατολή, όπως λ.χ. την γιόγκα, τις λεγόμενες μεθόδους αυτοβελτίωσης  και άλλες δαιμονικές πλάνες, που όλες μαζί εντάσσονται στο ρεύμα αυτό της “Νέας Εποχής”.

Επιπλέον ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι στο βιβλίο των Παροιμιών ο Κύριος μάς προτρέπει να έχουμε αγαθή βουλή, αγαθό θέλημα, ώστε να ανυψωθούμε σε όλα αυτά τα πνευματικά επίπεδα, για να προσεγγίσουμε τον Θεό αφενός και αφετέρου να εξετάσουμε τον εαυτό μας.

Ακόμη ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι ο Χριστός μας χαρακτηρίζεται από την αγάπη Του, από το έλεός Του και από την γνώση Του. Αυτή την γνώση μάς την συνιστά ο Άγιος Απόστολος Παύλος, όχι την εκκοσμικευμένη γνώση, αλλά την κατά Θεόν γνώση. Όταν έχουμε επίγνωση της Θεϊκής παρουσίας, η πορεία της ζωής μας είναι χρήσιμη, όχι για εμάς μόνο προσωπικά, αλλά και για την κοινωνία μας.

Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Κερκύρας σημείωσε ότι την περίοδο που διανύουμε, της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καλούμαστε να στραφούμε εσωτερικά, στην καρδιά μας και να την καλλιεργήσουμε. Τότε θα ανακαλύψουμε τις μικρότητές μας, τις εμπάθειές μας, τις κακίες μας, οι οποίες δεν συνάδουν επ’ουδενί με την παρουσία του Κυρίου στην ζωή μας. Γι’αυτό χρειάζεται να γίνουμε όλοι μας εκζητητές του ελέους του Θεού και να αγωνιστούμε στο στάδιο των αρετών που μόλις άρχισε, με την χάρη του Χριστού.
 














 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου