Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Η Α’ Στάση των Χαιρετισμών στην Ι.Μ. Κερκύρας




Το απόγευμα της Παρασκευής 15 Μαρτίου 2019 τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης η Α’ Στάση των Χαιρετισμών προς την Κυρία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι η Υπέρμαχος Στρατηγός, υπήρξε για αιώνες ολόκληρους η Προστάτις της Βασιλίδος των πόλεων. Χάρη στις πρεσβείες της Μητρός του Κυρίου απωθήθηκαν ουκ ολίγοι επιδρομείς που εποφθαλμιούσαν την Κωνσταντινούπολη. Διαβάζοντας όμως κανείς την ιστορία της Ρωμανίας, του γεννάται αβίαστα το ερώτημα, πώς τελικά η Πόλις εάλω υπό των Οθωμανών. Μήπως εγκαταλείφθηκε από την Κυρία Θεοτόκο ; Η απάντηση στο ανωτέρω εύλογο ερώτημα είναι ότι ο Κύριος, αλλά και η Μήτηρ Του επευλογούν και φυλάττουν τους ανθρώπους, όταν οι τελευταίοι έχουν ζωντανή κοινωνία με τον Τριαδικό Θεό, πυρπολείται η καρδία τους από αγάπη για Αυτόν και αγωνίζονται πνευματικά για την πραγμάτωση του Θείου θελήματος. Άλλος ένας λόγος επίσης σημαντικός είναι η διαφύλαξη της Αμωμήτου Ορθοδόξου πίστεως, ανόθευτης, χωρίς εκπτώσεις σε αυτήν για τον οποιονδήποτε λόγο. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν ο άνθρωπος απομακρύνεται από τον Κύριο, εμφορούμενος από τον εγωισμό του και έχοντας ως μοναδικό σκοπό της ζωής του την υλοποίηση των επιθυμιών του, τότε ο Χριστός φεύγει από την ζωή του ανθρώπου, καθότι Εκείνος σέβεται την ελευθερία του πλάσματός Του.

Επιπλέον ο Μητροπολίτης Κερκύρας αναφερόμενος στην εποχή μας, τόνισε ότι και εμείς κινδυνεύουμε αν δεν επιστρέψουμε στον Θεό να χαθούμε ως Έθνος. Μόνο τυχαία δεν είναι όλα όσα τεκταίνονται τελευταίως στην πατρίδα μας, με την ψήφιση αθέων και ανόμων νομοσχεδίων, με σκοπό η Ορθόδοξη Ελλάδα να καταστεί ουδετερόθρησκο κράτος. Είτε το θέλουν κάποιοι εντός και εκτός της χώρας, είτε όχι, η Ελλάδα έχει ως κεφαλή της τον Ιησού Χριστό. Με Εκείνον πορεύτηκε το Γένος μας τόσους αιώνες, με Εκείνον θα συνοδοιπορεί έως και τα έσχατα.

Ακόμη ο κ. Νεκτάριος απηύθυνε κάλεσμα επιστροφής στον Χριστό. Δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος που ο άνθρωπος καλείται να ελέγξει την καρδιά του και την συνείδησή του και να επανεξετάσει την σχέση του με τον Θεό, από την περίοδο που διανύουμε, της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε οι πρεσβείες της Παναγίας μας να ενδυναμώνουν τους πιστούς στον πνευματικό αγώνα που δίνουν και να τους αξιώσει να βιώσουν τα Άγια Πάθη και την ένδοξη Ανάσταση του Σωτήρος Χριστού.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας ο κ. Νεκτάριος ενημερώθηκε από τους Ιερείς του Μητροπολιτικού Ναού, για την λίαν προσφάτως ανακαλυφθείσα παλαιά λειψανοθήκη του ιερού σκηνώματος της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστης.
 











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου